День святого апостола Андрія Первозваного: дата, історія та традиції дня

Коли день Андрія 2022 в Україні: історія та традиції свята
freepik.com

Коли відзначають свято Андрія Первозваного в Україні?

Поділитися:

Андрій Первозваний — святий, перший апостол з дванадцяти, учень Ісуса Христа, якого в народі ще заведено називати Калита. Він вважається покровителем професій, які пов'язані з морем. Андрій був свідком Божих служінь, а також розп'яття Ісуса та його воскресіння.

Коли день Андрія 2022 в Україні

День Андрія святкується у середині першого місяця зими, а саме 13 грудня. У 2022 році це свято припадає на вівторок. Свято Андрія Первозданного відноситься до великих церковних свят, але не входить в список офіційних вихідних в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворожіння в ніч на Андрія: як дізнатись ім’я судженого та про що просити Андрія Первозваного

Андрія Первозваного: історія свята

За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа». В цей день гріх щось робити без поважної причини. Дівчата також грішать ворожачи, а хлопці просто відпочивають. В цей день здавна забороняли будь-яку інтелектуальну працю, бо є забобон, що в цей день від цього можна втратити розум.

Святого Андрія: традиції дня

Віряни на День Андрія ходять до церкви на службу, а незаміжні дівчата читають молитви та просять про хорошого чоловіка й щасливе сімейне життя. На Андрія Первозванного існує традиція ворожіння: часто дівчата збираються й гадають на кохання, гарну долю, успіх у житті.

Дівчата випікали коржі, котрі мали назву «калити». Потім із цією обрядовою стравою влаштовували різноманітні ігри та ворожіння.

Свято Калити на Андрія Первозваного

На Україні 13 грудня відзначалося свято юнаків – Калита. Саме в цей день хлопчиків-підлітків брали в кампанію хлопців, а використовували для цього ритуальний хліб – калиту, яку пекли виключно дівчата напередодні свята або рано вранці. Калита дозволяла хлопцям показати свою міць, силу і характер. Вона була дуже смачною, на меду, з родзинками, горіхами і маком. Випікали її досить твердою, щоб важко було кусати. Калиту підвішували на червоній стрічці або червоному жіночому поясі посеред кімнати. Завдання парубка – відкусити шматочок калити. Той, хто на Андрія покуштував ритуального хліба, тепер міг брати участь в вечорницях, ходити на побачення, виконувати чоловічу роботу, свататися і одружитися.

Народні прикмети на Андрія

  • Як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з'явився — холодною.
  • Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень.
  • Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи.
  • Якщо вугілля в печі у святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.
Новини по темі