Грудне вигодовування і війна: як зберегти лактацію та спростування міфів про донорське молоко

Як зберегти лактацію в умовах війни (рекомендації МОЗ)
Pexels/MART PRODUCTION

Як зберегти лактацію в стресових ситуаціях?

Поділитися:

Можливість грудного вигодовування немовляти — величезна перевага, адже це майже завжди доступне джерело харчування та заспокоєння для дитини. Проте в умовах війни матерям надзвичайно складно дбати про себе та своїх малюків. МОЗ публікує рекомендації, що робити, аби не втратити лактацію в умовах війни, як зберегти та стимулювати лактацію та де отримати безоплатну консультацію з ГВ — в інфографіці МОЗ.

ЯК ЗБЕРЕГТИ ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ

грудне вигодовування

Що робити, аби не втратити лактацію в умовах війни, коли жінка налякана, втомлена, тривожна? 

1. Зосереджуватися на собі та дитині. Головні задачі мами зараз – безпека, спокій та харчування для дитини та неї самої. Якщо жінка не дбатиме про себе, то згодом у неї не буде достатньо сил піклуватися про дитину. 

2. Не соромитися попросити: 

  • додаткову порцію їжі для себе; 
  • безпечніше місце для годування; 
  • тепліше та зручніше з можливих місце для відпочинку;
  • допомогу з догляду за малюком, придбання продуктів, приготування їжі тощо. 3. За першої сприятливої можливості виїхати з дитиною до більш безпечного місця перебування.

4. Усіма силами намагатися зберегти лактацію, частіше прикладаючи дитинку до грудей. Не починати підгодовувати немовля молочними сумішами – це прямий шлях до втрати лактації. Це допустимо лише тоді, коли маля дійсно потребує цього і молока матері недостатньо.

грудне вигодовування

Варто розуміти, що перехід на годування/догодовування сумішшю має кілька серйозних негативних факторів. І мова навіть не про формування імунітету чи заспокійливий ефект від годування грудьми. Справа у першу чергу у відсутності елементарних санітарних умов для штучного вигодовування в умовах війни.  Втрата грудного молока через перехід на штучне вигодовування – критична помилка. 

Дбати про збереження грудного молока дуже важливо. Адже для дитини це не лише харчування, але й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке зараз дуже важливе як для малюка, так і для його мами. Крім того, грудне вигодовування – одна із тих ланок, яка навіть тепер, на війні, дає змогу врятувати та виростити здорових дітей.

Зберегти та стимулювати лактацію допоможуть такі дії:

  • Годувати немовля на вимогу: йому зараз потрібно не лише харчування, але й заспокійливий ефект від смоктання грудей та контакту із мамою. 
  • Годувати немовля часто: це може бути щогодини або півтори вдень, та 3–4 рази протягом ночі. Якщо виникає тривала перерва між годуваннями, наприклад через довгий сон малюка, намагайтеся зціджувати молоко. Його можна заморозити або віддати іншій дитині. 
  • Пийте достатньо рідини: питну воду, зелений або трав’яні чаї.
  • За можливості споживайте достатню кількість білка та овочів, щоб зберегти лактацію.

грудне вигодовування

Чим допомогти мамі з маленькою дитиною

Якщо поруч з вами мешкає жінка, яка наразі залишається сама з дитиною, запропонуйте їй допомогу з доставлення продуктів, питної води, памперсів та інших необхідних речей. Підтримуйте її морально, догляньте малюка, поки жінка подбає про себе або поспить годинку. 

У бомбосховищах можете допомогти їй облаштуватися на більш теплому та тихому місці, подбати про пиття, бажано – тепле. Зважайте, що жінка може соромитися або просто фізично не матиме можливості зробити це з дитиною на руках.

Якщо поруч є кілька мам з малюками, їх можна розмістити поруч, щоб вони мали змогу об’єднуватися та підтримувати одна одну. 

грудне вигодовування

Отримати безоплатну консультацію з грудного вигодовування (ГВ) можна тут:   

  1. Гаряча лінія громадської організації «НРПГВ “Молочні ріки України”», тел./viber: +38 095 613 20 96, +38 097 412 11 17; тел.: +38 093 137 25 88.
  2. Ліна Барська, міжнародна сертифікована консультантка з грудного вигодовування, педіатр, м. Харків, viber: +38 067 696 71 09.
  3. Тамара Зейналли, доула, консультант з грудного вигодовування, viber: +38 093 038 28 83.
  4. Медичний чатбот «Турбота» із пошуку лікарів для пацієнтів працює за посиланням https://t.me/Doc2rbot

Більше контактів консультантів із ГВ у різних містах України можна переглянути тут.

Відома консультант з грудного вигодовування Ніна Зайченко провела ефір на тему грудного вигодовування в умовах військового стану в Україні:

Донорське молоко в умовах війни: чому воно краще за суміш

Також, Ніна Зайченко на своїй сторінці в Facebook дала відповіді на запитання стосовно донорського молока та спростувала найпоширеніші міфи.

За рекомендацією ВООЗ харчування для дитини йде за такою шкалою:

1 місце – грудне молоко матері з грудей матері
2 місце – грудне молоко матері не з грудей матері (зціджене)
3 місце – донорське грудне молоко (те саме молоко будь-якої жінки, що годує, і в умовах притулку вік її лактації значення не має)
4 місце – замінник грудного молока

Тому так, якщо є вибір між людським молоком та сумішшю, вірний вибір – донорське молоко.

Якщо вам страшно, що жінка нездорова і дасть вам "нездорове молоко":

►Віруси в молоко не проникають.
►Бактерії в молоці і так є, в тому числі хвороботворні, завжди були і будуть, це так і має бути - це формує імунітет дитини і НІ дитина через це не занедужає, а навпаки стане здоровішим.
►Пастеризація (якщо вона можлива в умовах вашого притулку) вбиває всі віруси, бактерії та грибки, якщо ви хвилюєтеся про це.

Будь ласка, не бійтеся грудного молока інших жінок! Воно цінніше, ніж замінник.

Інфографіка: МОЗ

Новини по темі