Хліб та біла здоба: користь і шкода для здоров'я

Який хліб можна їсти без шкоди для здоров'я
Фото: Freepik

Чи може бутерброд бути небезпечним?

Поділитися:

У слов'янській традиції хліб посідає особливе місце. Ми з дитинства звикли їсти його і з першими, і з другими стравами. Багато з нас не уявляють свій ранок без бутерброда і полюбляють влаштовувати такі швидкі перекуси впродовж дня.

Що вже говорити про пишну білу здобу, якою так часто пригощала бабуся... Однак, якщо раніше користь хлібобулочних виробів не викликала сумнівів, то в останні роки все частіше говорять про їх негативний вплив на здоров'я. Чи варто хвилюватися?

Користь хліба і білої здоби

Хліб – одне з найдешевших джерел вуглеводів. У пшеничному борошні першого сорту містяться прості вуглеводи. Вони швидко насичують нас, але відчуття голоду повертається вже за 30-40 хвилин.

Крім того, в процесі переробки зерно позбавляється майже всіх корисних властивостей: клітковини, яка так необхідна для нормальної роботи кишечника, вітамінів і мінералів. Готовий продукт не приносить жодної користі організму, але має високу калорійність.

Втім, не все так погано. Адже є ще й складні вуглеводи – вони живуть у борошні другого сорту, з висівками або з необдирного зерна. Пару скибочок такого хліба замінюють тарілку каші та володіють багатьма її позитивними якостями:

·         поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту (за рахунок великої кількості вітаміну В);

·         профілактика хвороб травної системи;

·         очищення кишківника від слизу;

·         підвищення імунітету.

І, врешті-решт, це смачно.

Шкода хліба і білої здоби

На додачу до немаленької енергетичної цінності пшеничний хліб має високий глікемічний індекс. І не просто високий, а максимально можливий – 100 одиниць зі 100.

Це означає, що прості вуглеводи в складі білого хліба та здоби швидко засвоюються, провокуючи різкий стрибок цукру в крові. В результаті порушуються обмінні процеси. Організм не знає, що робити з такою кількістю енергії, і вирішує відкласти її «про запас». Прямісінько на наші стегна і талію.

Чим ще небезпечні хліб і здоба:

·         підвищується ризик серцевих захворювань;

·         розвивається дисбактеріоз (позбавлене ​​клітковини борошно першого сорту важко виводиться з організму і слугує середовищем для утворення шкідливих мікробів);

·         посилюється хімічний вплив на організм (за рахунок добавок, що подовжують термін зберігання).

Якщо ви не уявляєте свій раціон без хліба, відмовлятися від нього не потрібно. Тим, у кого немає протипоказань, кілька скибочок в день не завдадуть шкоди.

Однак краще хоча б періодично замінювати вироби з пшеничного борошна –цільнозерновими. Тоді ваш перекус буде не лише смачним і калорійним, але і по-справжньому корисним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 рецепти випічки, смак якої запам'ятаєте раз і назавжди

Новини по темі