«Іван щоразу питає, чому ми не можемо поїхати додому»: Катерина Осадча в ексклюзивному інтерв‘ю розповіла про те, як допомагає синам пережити війну

«Іван щоразу питає, чому ми не можемо поїхати додому» : Катерина Осадча в ексклюзивному інтерв‘ю розповіла про те, як допомагає синам пережити війну

Ведуча “Голосу країни” та “Світського життя” на телеканалі 1+1 Катерина Осадча з перших днів війни допомагає українцям у пошуку зниклих родичів.

Поділитися:

Телеведуча Катерина Осадча створила телеграм-канал “Пошук зниклих”, який нині масштабувався у соціальний проєкт під назвою “Знайти своїх”.  В ексклюзивному інтерв’ю для “КП в Україні” Катерина розповіла про те, як пропускає через себе щемливі історії соціального проєкту «Знайти своїх» та як відволікає синів від війни. 

Катерина Осадча розповіла, що проєкт “Знайти своїх” наразі активно розвивається та згадала, як з'явилася ідея про створення телеграм-каналу "Пошук зниклих".

"Зараз проєкт постійно масштабується: нас підтримує держава – Національна поліція та Національне інформаційне бюро при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій допомагає нам ефективніше шукати зниклих людей, на телеграм-каналі «Пошук зниклих» уже більше 80 тисяч підписників, щоденно у «Сніданку з 1+1» виходить рубрика, у якій можна побачити історії зниклих українців, ми запустили Інстаграм, і наразі працюємо над запуском сайту. Діти й дорослі почали губитися буквально в перші дні війни, коли всі в хаосі й паніці почали евакуйовуватися, коли почали окуповувати Чернігівщину, коли гаряче було на Київщині. Я почала отримувати велику кількість повідомлень про те, що десь діти знайшлися, десь загубилися, і зрозуміла, що, напевно, таких повідомлень буде дуже багато. Бо якщо стільки повідомлень було лише в перші дні повномасштабного вторгнення, то, на жаль, цих випадків, історій буде багато, і треба допомагати, шукати, і не тільки через Інстаграм.

Осадча пошук зниклих

Одна зі історій стала поштовхом до створення телеграм-каналу:

"До створення Телеграм-каналу мене підштовхнула історія хлопчика, яку я побачила буквально в перші дні війни. Мене попросили її опублікувати. Він загубився, сидів у спортзалі в Хмельницькому. Я подивилася в його очі і зрозуміла, що у цьому величезному нині інформаційному потоці ця інформація буде губитися. А вона має бути централізована. І рішення прийшло само собою – зробити Телеграм-канал, де будуть зібрані такі повідомлення". 

Телеведуча Катерина Осадча розповіла, що за три місяці війни вона відчула всю емоційну палітру, від шоку до усвідомлення ситуації.  

«За ці вже більше ніж три місяці ми всі пережили різні відчуття від шоку до якогось часткового усвідомлення ситуації. Напевно більшість із нас все ще не може повірити в те, що ми живемо у війні, що можна так цинічно розповідати про те, що нас від когось звільняють. Перший місяць я взагалі не плакала, у мене було якесь загострене почуття відповідальності за всіх, що треба триматися і допомагати. Себе зовсім не було шкода. А ось коли ми почали робити включення в «Сніданку з 1+1» і я побачила очі наших героїв, почула їхні історії наживо, прорвалися ріки сліз. Адже до включень в ефір ми здебільшого спілкувалися онлайн. Один із ефірів був із Лідією Миколаївною Горбуновою, яку онука змогла знайти через телеграм канал «Пошук зниклих». Коли почалася повномасштабна війна, вона відмовилася виїжджати, бо не могла вивезти паралізованого після інсульту чоловіка. Не можна без сліз дивитися, як страждають діти – коли вони лишаються без батьків, коли їм відриває кінцівки…. Я була в «Охматдиті», і для мене всі медики - абсолютні герої в цій війні. Ця несправедливість просто вбиває. Наші діти жили своїм звичайним дитячим життям зі своїми маленькими дитячими проблемами. І тут у нього прийшла велика біда. Вони залишилися буз будинків, без батьків, з понівеченим здоров’ям. І це викликає найбільше сліз. Вони тільки починають жити, а життя вже зіпсоване, вже зруйноване», — говорить Катерина Осадча. 

Осадча

Телеведуча Катерина Осадча в інтерв'ю також поділилася найболючішим — як діти сприйняли війну.

«У Данила за ці три місяці війни вже є три зуба. Він почав сидіти і повзати. Коли почалася війна, йому виповнилося 6 місяців, і потрібно було вводити перші прикорми. Все це давалося не так легко, як у мирний час. Граємося з дітьми, вигадуємо якісь ігри, малюємо з Іваном дороги, по яким їздять машини, малюємо літаки. Іван захоплюється літаками. До речі, йому дуже сподобалися літаки з паперу, яких він запускав і шалено радів. Потім ми їх розфарбовували. Слава Богу, у Івана в пам’яті не залишилося жаху від літаків та вибухів, тому він їх не боїться. Данило потроху вже стає на ноги. У них дуже тісна дружба з Іваном. Ще згадала мільйон різних старих ігор. Наприклад, «Морський бій» - все те, чим і ми бавилися у дитинстві, коли не було такого різноманіття іграшок, як зараз у дітей. Малювали «Класики» на асфальті, стрибали. У дітей зараз абсолютно інші ігри, а тут у нас у всіх включилася фантазія», — поділилася Катерина. 

Осадча діти Горбунов

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ“Усиновлення – це відповідальніше, аніж народження дитини”: Катерина Осадча розповіла про родинні плани та розвиток проєкту із пошуку зниклих

Також телеведуча розповіла, як говорить з дітьми про війну.

«Іван шалено хоче додому. І щоразу питає, чому ми не можемо поїхати додому. Сказали, що закриті аеропорти, і ми не маємо змоги повернутися. Пояснили, що вдома літають ракети, і це небезпечно. Він не розпитує, у нього, напевно, якась своя картина, чому він не вдома зі своїми друзями. Поки що він історію з ракетами сприйняв достатньо спокійно. Але проситься додому щодня», — говорить Катерина Осадча. 

Нагадаємо,Знайти своїх — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок, через вторгнення рф на территорію України. Нещодавно телеведуча об'єднала зусилля з телеканалом 1+1, і відтепер щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих”. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота.

Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація.

Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниклих”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм.  

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних. Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Новини по темі