“Усиновлення – це відповідальніше, аніж народження дитини”: Катерина Осадча розповіла про родинні плани та розвиток проєкту із пошуку зниклих

Ведуча 1+1 Катерина Осадча розповіла про проєкт "Знайти своїх" та про думки щодо всиновлення дитини після війни

Катерина Осадча розповіла про роботу по пошуку зниклих під час війни та про думки щодо всиновлення дитини після нашої перемоги.

Поділитися:

Ведуча “Голосу країни” та “Світського життя” на 1+1 Катерина Осадча з перших днів війни допомагає українцям у пошуку зниклих родичів. Телеведуча від початку вторгнення російський окупантів на територію України створила телеграм-канал “Пошук зниклих”, який нині масштабувався у соціальний проєкт під назвою “Знайти своїх”. Метою проєкту є допомога українцям у пошуку рідних. Телеграм-канал приймає та публікує заявки на пошук, списки евакуйованих та переміщених осіб, тих, хто знаходиться у бомбосховищах, шпиталях або незаконно вивезених до росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катя Осадча допомагає знайти зниклих, а Соломія Вітвіцька організовує концерти у столичній лікарні: що роблять ведучі 1+1 під час війни з рф

Для розвитку проєкту телеведуча об'єднала зусилля з телеканалом 1+1, і відтепер щоранку у "Сніданку з 1+1" можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних. Нещодавно була презентована і айдентика проєкту, на якій зображена Катерина Осадча у білій вишиванці. Логотип проєкту символізує обійми рідних людей, які знайшли одне одного.

пошук зниклих
Катерина Осадча в ексклюзивному інтерв’ю для “НВ” поділилася вражаючими історіями пошуку людей та думками щодо усиновлення дітей, які залишилися без батьків через війну.

Телеведуча розповіла, як можна долучитися до пошуку людей:

“Зараз на нашому телеграм каналі 90 тисяч підписників, 18 тисяч заявок та 1500 знайдених людей. Наразі більше всього запитів із Маріуполя, адже там немає зв’язку і тисячі людей не можуть подзвонити до своїх родичів. Також ми закликаємо до співпраці волонтерів, які працюють у шпиталях, куди надходить велика кількість людей. Якщо ви маєте доступ до інформації, будь-ласка, напишіть нам. Навіть, якщо люди не пам’ятають, як їх звуть, не знають номерів телефонів близьких або навпаки пам’ятають, але не знають, як зв’язатися з близькими, ми допоможемо і опублікуємо всі заявки”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кажуть, що біль проходить — він не проходить": журналістка Надія Сухорукова про те, як "вбивають Маріуполь" ("Щоденники війни")

Ведуча також поділилася історіями про відчайдушний пошук людей, які не здаються попри повідомлення про загибель близьких.

“Була історія, коли хлопець протягом 1,5 місяці шукав свою тітку у Маріуполі. Він отримував повідомлення про те, що вона загинула, але попри все продовжував пошук. Декілька днів тому з нами зв’язалася жінка, яка живе у Німеччині. Вона побачила у стрічці пост про розшук цієї жінки і виявилось, що її родичка якраз знаходиться поруч з цією жінкою. Вона написала нам, що знає, де вони знаходяться, з ними майже немає зв’язку, адже вони у бомбосховищі в Маріуполі, але зрештою вони змогли зв’язатися та сказали, що живі і будуть намагатися евакуюватися. Також в нас є приклади, коли нам писали з обох сторін про пошук. Жінка була у лікарні в Дніпрі та шукала своїх близьких у той момент, коли рідні шукали її. Кожна людина може бути корисною, якщо переглядатиме стрічку пошуку нашого телеграм-каналу. Нещодавно у нас була історія, коли уважна підписниця подивилась сюжет з бомбосховища і впізнала там дівчину, яку ми шукали”, – говорить телеведуча.

Осадча

Нещодавно у ефірі “Сніданку з 1+1” чоловік Катерини, телеведучий Юрій Горбунов розповів, що вони з дружиною замислюються про усиновлення дитини. Ведуча також поділилися думками щодо можливої появи нового члена зіркової сім’ї.

“Ми мали з Юрою розмову щодо усиновлення і вирішили, що після того, як закінчиться війна, ми повернемося до цієї думки. Це дуже нелегка тема, я вважаю, усиновлення - це відповідальніше, аніж народження дитини. Є багато книжок психологів, які розповідають про різні аспекти усиновлення дітей. Хочеться зауважити, що перше емоційне бажання взяти дитину у родину – це прекрасне бажання, але потрібно поставитися до нього вкрай серйозно. Працювати з психологом, занурюватись у цю тему, знати всі підводні течії, спілкуватися з батьками, які вже мають такий досвід. Я за те, щоб перед усиновленням батьки самі себе перевірили на емоційну стійкість. Тому ми з Юрою вирішили повернутися до цієї теми згодом, а поки читати, дізнаватися про усиновлення. Я найближчим часом планую почати ділитися інформацією, яку буду знаходити, щоб ця процедура у країні була за справжнім покликом серця. Щоб люди були відповідальними і не повертали дітей у дитячі будинки”, – поділилися телеведуча. 

Ведуча також розповіла, як можна зараз допомогти дитині, що залишилась одинокою через війну.

“До мене приходить неймовірна кількість інформації про одиноких дітей. Ми разом з великим фондом займаємося дитячими будинками, що було переміщено на західну Україну. Допомагаємо різними речами, які необхідні. Приміщення, в які було переміщено дитячі будинки, не призначені для життя, адже здебільшого це тимчасові пансіонати. Коли я отримую фото або відео зовсім маленьких дітей, що залишилися без батьків, то сердце крається. Таких дітей, на жаль, буде дуже багато після війни. Зараз важко назвати цифри, думаю, що майже неможливо порахувати, скільки дітей залишилися сиротами. На період війни дітей не можна усиновлювати - це дуже довга процедура і в ній задіяна велика кількість служб, але можна взяти дитину на тимчасовий прихисток. В телеграмі також є чат-бот під назвою “Дитина не сама”, куди можна подати заяву, щоб взяти до себе в прихисток дитину, яка постраждала від війни”, – розказала Катерина Осадча. 

Повну версію інтерв'ю з Катериною Осадчою читайте на сайті НВ за посиланням

Новини по темі