Китайський новий рік 2023: коли розпочнеться рік кролика за східним ккалендарем

Коли Китайський новий рік 2023
freepik.com

Коли рік чорного водяного кролика за китайським календарем?

Поділитися:

Китайський Новий рік, відомий також як Місячний Новий рік, буквально «Новий рік за місячним календарем» — найважливіше з традиційних китайських свят.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Новий місяць в січні 2023: як спланувати справи згідно місячного календаря

Коли Китайський новий рік 2023

Дата Китайського Нового року визначається на основі місячних фаз у день другого Молодика після Дня зимового сонцестояння. Китайський Новий рік — рік Чорного Водяного Кролика — розпочнеться 21 січня 2023 року. За київським часом він настане о 18:00. У Китаї в ці дні запроваджені святкові та вихідні дні — з 21 січня по 27 січня 2023 року. Там рік Кролика настане о 00:00 22 січня. Раніше Кролик був символом у 1939, 1951, 1963, 1975, 1999 та 2011 роках. Наступного разу ми зустрічатимемо Кролика у 2035-му. У Китаї такий рік зустрічають з нетерпінням та називають його роком долі.

Китайський новий рік: історія та традиції

Святкування китайського нового року набуло певного символізму та традиційності, попри відмінності у звичаях і традиціях. Зазвичай,  на китайський новий рік купують подарунки, прикраси, побутові речі, продукти харчування і одяг. Крім того, кожна сім'я ретельно прибирає своє житло, вважаючи, що таким чином вони очищують своє життя від будь-яких невдач і звільняють місце для щастя. 

Китайський Новий рік святкують у багатьох країнах світу. Воно є основним для: Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В'єтнаму. Окрім того, спостерігається значний вплив цього фестивалю та його традицій на святкування схожих новорічних подій у суміжних із Китаєм культурах (японській, корейській, монгольській, тибетській та ін). Крім того, Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів по всьому світі став святкуватися й відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю, країнах.

Також Китайський Новий рік зустрічають в Україні.

Новини по темі