Коли День Державного прапора України

Коли День прапора України 2022
freepik.com

Коли відзначається державне свято — День прапора у 2022 році?

Поділитися:

День Державного прапора України — державне свято в Україні, присвячене одному з її державних символів — прапору України. Державний прапор України — сучасний прапор України, стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів. 

Коли День прапора України 2022

День Державного прапора України відзначається щорічно 23 серпня, напередодні Дня незалежності України. Раніше День Державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над київською мерією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На острові Зміїний бійці ЗСУ встановили державний прапор України (фото)

День Державного прапора України: історія свята

На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004:

 «…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» 

Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів 23 серпня.

18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України юридично закріпила за синьо-жовтим стягом статус офіційного прапора країни.

Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру — синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку — жовтий колір.

Дивіться цікаві факти про синьо-жовтий стяг у сюжеті:

Новини по темі