Коли день Миколи Чудотворця: традиції свята та молитва до святого

Коли літнього Миколи 2023: молитва до святого — 1+1
freepik.com

Весняний Миколай: які традиції варто знати про це свято.

Поділитися:

Святий Миколай вважається в Україні особливим святим, помічником та захисником, якого дуже шанують та люблять. Святого Миколая відзначається двічі на рік: взимку та навесні. Коли літній Миколай?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на травень 2023: найважливіші свята та дати

Коли весняний Миколай 2023 в Україні

22 травня відзначається день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, в народі цей день називають Микола Літній. Вперше свято було встановлено папою Урбаном ІІ в ХІ столітті. До українського церковного календаря день літнього Миколая увів митрополит Єфрем при кінці ХІ ст. У народному календарі дата 22 травня отримала назви: Микола весняний, Микола літній, Микола теплий, Микола травний, Миколин день. 

День весняного Миколая Чудотворця: традиції дня

У народі було заведено в цей день виводити коней у поле на першу пашу. Священники служили молебні та кропили коней свяченою водою. У цей час в полі вершники їздили верхи:

"щоб нечиста сила коней не мучила".

До Миколи весняного не купалися, а в саме свято святили воду для купання. За народними віруваннями, святий Миколай є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаєві Угоднику. На Миколая літнього готували обрядове блюдо — яєчню та фарбували яйця (крашанки). Жінки брали яєчню і несли в ліс, де її з’їдали на честь святого Миколая, а крашанки відносили до церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трійця 2023: дата, історія та народні прикмети

Миколи Чудотворця: народні приказки

►Прийшов Миколай — коней випасай

►Юрій з теплом, а Микола з кормом

► Святий Юрій пасе корів, а Микола — коней.

► До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!

►До Миколи кріпись, хоч розіпнись, а з Миколи можна жити – не тужити

►Прийшов би Микола, а тепло буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитва до Миколая Чудотворця: про що просять у святого

Микола Літній: молитви до святого

Святий Миколай вважався покровителем моряків. Під час бурі на морі моряки моляться святому Миколі про порятунок від нещастя, а у разі небезпеки потонути виносять на палубу образ Миколи Чудотворця і молять його про порятунок.

О, всесвятий Миколай, угодниче преподобний Господній, теплий наш заступник, і скрізь у скорботах швидкий помічник! Допоможи мені грішному й сумному в цьому житті, благай Господа Бога дарувати мені залишення всіх моїх гріхів, які згрішили від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями; і під кінець душі моєї допоможи мені окаянному, благай Господа Бога, всієї тварі Творця, визволити мене повітряних поневірянь і вічної муки: нехай завжди прославляю Отця і Сина і Святого Духа, і твоє милосердне заступництво, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Справжньою благодаттю вважався дощ, що почався в цей день. Якщо в цей день не було дощу, молилися Миколі Угоднику, просячи його змилуватися і подарувати весняної землі довгоочікувану вологу.

Чудотворець Миколай, допоможи мені в бажаннях моїх тлінних. Не гнівайся на прохання зухвале, але і не покинь мене в справах суєтних. Що на благо тих, хто забажав, виконай своєю милістю. Якщо погане хочу, відверни лихо. Нехай всі бажання праведні здійсняться, а життя моє щастям наповниться. Хай буде воля твоя, амінь.

Дерева-донори і дерева-вампіри: яку енергію має кожне дерево, дивіться: 

Новини по темі