Коли весняний Миколай: традиції та історія свята

Коли весняний Микола: традиції та історія народного і церковного свята
pixabay.com/KristineLejniece

Весняний Миколай: коли відзначається свято, його історія та традиції.

Поділитися:

Святий Миколай вважається в Україні особливим святим, помічником та захисником. Його дуже шанують і люблять. День святого Миколая відзначається двічі на рік: взимку та навесні. Коли весняний Миколай?

Весняний Миколай: дата

Взимку День святого Миколая відзначають 19 грудня, а коли ж цього святого вшановують навесні? Коли весняний Микола, як його називають в народі? Це свято вже зовсім скоро, 22 травня, яке у 2022 році припадає на неділю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на травень 2022: найважливіші свята та дати

Історія дня весняного Миколи

Свято на честь Миколая навесні відзначається в пам'ять про перенесення мощей святителя Миколая у місто Барі. Ці мощі були перенесені у XI столітті, щоб врятувати їх від турків.

В цей період турки напали і спустошили володіння Візантійської імперії у Малій Азії. Вони не лише руйнували міста, а й з великою зневагою і жорстокістю ставилися до християнських святинь і храмів. Тож було прийнято рішення вивезти ці мощі, які перебували у місті Мира (територія сучасної Туреччини). У наш час мощі Миколая Чудотворця досі зберігаються в базиліці Святого Миколая в Барі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли День вишиванки 2022 в Україні: точна дата свята та його історія

Весняний Микола: традиції

У народі це свято дуже полюбилося і отримало назву Весняного Миколи. Святого Миколая дуже люблять, адже вважається, що саме він допомагає витягнути з болота воза, зберігає від граду урожай, допомагає подорожньому, а також є покровителем свійської худоби.

Найбільше весняного Миколу шанують гуцули, які в цей день влаштовують "полонинський хід": виганяють тварин на полонини. У цей день старший чабан мусить розпалити вогонь, який горить до кінця сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трійця 2022: коли відзначають, історія та традиції свята

Весняний Миколай: що можна робити, а що робити заборонено в цей день? На Весняного Миколу не можна працювати, бо буде посуха. Свята весняного Миколая традиційно чекають власники коней, адже вважається, що він охороняє цих тварин. Тому власники цих тварин на весняного Миколу замовляють молебни в церкві.

З цим святом пов'язана традиція "микольщини": у лісі влаштовувався справжній бенкет, який тривав всю ніч з хороводами, піснями, веснянками. У народі говорили: "до Миколи не буде літа ніколи". Це означає, що справжнє літнє тепло прийде лише після 22 травня.

Дивіться відео "Сніданку з 1+1", як серед весняного урожаю вибрати для себе найкорисніше:

Новини по темі