Коли день сорока святих: історія, традиції та прикмети

День сорока святих 2023: дата, історія, традиції та прикмети — 1+1
freepik.com

Коли день Сорока мучеників Севастійських у 2023 році?

Поділитися:

Сорок Севастійських мучеників або просто Сорок святих — 40 воїнів римського XII легіону, які загинули у 320 році біля міста Севастія, нині турецьке місто Сівас за відмову зректись християнської віри. Пам'ять вшановується у православній і католицькій церкві, а також у давньосхідних та ряді протестантських церквах. Їм моляться жінки за швидке повернення своїх чоловіків після тривалої розлуки. Севастійські мученики згадуються у проповідях Василія Великого, Григорія Ніського, Єфрема Сирина, а також історика ранньої церкви Созомена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на березень 2023: найважливіші свята та дати

Коли день сорока святих 2023

Християни за церковним календарем відзначають свято 40 святих щорічно 22 березня. Цього року свято припадає на вівторок. Пам'ять про 40 мучеників належить до кола найшанованіших свят. У день їх пам'яті полегшується суворість Великого Посту та звершується Літургія передосвячених дарів.

День сорока святих: традиції 

У народі день 22 березня називали «сороки». Символічно господині цього дня випікали  40 булочок у формі пташок. Ця випічка має різну назву в різних регіонах країни — сороки, жайворонки, буслики. Назва свята походить від пернатих невипадково – наші пращури вірили, що саме на 40 святих з вирію повертаються птахи, при чому птахи сорока різних порід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВихідні у березні 2023 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Що можна робити на сорок святих

►Святкові булочки на 40 святих нанизували на гілочки і розвішували по саду, роздавали дітям або сусідам. Вважалося, що таким чином свійська птиця буде здорова весь рік.

►Вважається, що в цей день сорока бере 40 різочок і в’є собі гніздечко. Важливо не руйнувати гніздо і не турбувати сороку, тоді сорока буде оберегом дома, біля якого гніздо.  

►В День 40 святих або на сороки було заведено звати на гостину: чим більше людей в домі. Гамір та веселощі в домі – до добробуту.  

►Дівчата на сороки мали за звичай розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – таким чином швидко проганяли зиму.

►В цей день селяни сіяли мак, бо вірили, що його врожай буде в 40 разів більший за посіяне. Також робили вареники з маком.

►Найбільш популярним та важливим був обряд – топтати ряст. Наші пращури вірили, що той, хто напровесні його потопче, буде здоровий та щасливий протягом року. Саме тому навіть літні та кволі виходили топтали зелень, приговорюючи: «Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати».

►Молодь в цей день традиційно планувала майбутнє, а також…. гойдалася на гойдалках. Вважалося, що це принесе щастя та гарний рік.

Молитва до 40 святих

“О, святі, славні сорок страстотерпців Христових, що в місті Севастії заради Христа мужньо постpaждали. Ви через вогонь та воду пройшовши і як друзі Христові у спокій Небесного Царства увійшовши, щиро молитеся до Пресвятої Тройці за рід християнський, особливо за тих, хто шанує святу пам’ять вашу і з вірою та любов’ю у молитвах звертається до вас.

Bиблагайте у Всещедрого Бога прощення гріхів наших і життя нашого виправлення, щоб, у покаянні та нелицемірній любові один до одного перебуваючи, зі сміливістю стали на Страшному Суді Христовому і вашими молитвами праворуч Праведного Судді стали.

О, угодники Божі, будьте нашими захисниками від усіх ворогів видимих та невидимих, щоб під покpoвом ваших молитов ми визволялися до кінця життя нашого від усякої біди, зла та небезпеки, і так прославляли велике та гідне поклоніння повновладної Тройці: Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь”.

Що не можна робити на день 40 святих

  • Не можна займатися тяжкою фізичною роботою
  • Не можна прибирати житло
  • Не можна прати, шити, займатися ремонтом
  • Не можна позичати гроші
  • Натомість потрібно дотримуватися Великого посту, як у їжі, так  і в помислах. Фізично.

День 40 святих: народні прикмети

►Якщо на День сорока святих 22 березня гарна погода, то значить найближчі 40 днів можна холодів не буде.

►Якщо на сороки 22 березня буде холодно, то наступні 40 днів можливе погіршення погоди.

►Якщо на Сорок святих опади і несонячно, то весняної повені можна не боятися, а влітку не чекати злив, осінь теж буде сухою та сонячною.

►Якщо птахи мостять гнізда на сонячній стороні в День сорока святих, то літо буде холодним і врожайним.

►Якщо 22 березня вже є шпаки, значить, літо буде дуже теплим.

Новини по темі