Коли День святого Василя: дата, історія, традиції

Коли День святого Василя 2023: дата та традиції свята
Pexels

День святого Василя — одне із трьох великих зимових свят.

Поділитися:

Після Нового року православні віряни відзначають три великих зимових свята: Різдвосвято Василя та Водохреща. День святого Василя встановлено на честь святителя Василя Великого. Більше про дату та традиції святкування розповідаємо далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2023: найважливіші свята та дати

Коли День святого Василя 2023

За церковним календарем 14 січня вшановують святителя Василя Великого, який був одним з отців Церкви та найбільш шанованих святих.У народі цей день називають Василів день або День Василя, а напередодні відзначається Василів вечір. Також 14 січня святкують Старий Новий рік та Обрізання Господнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Святки 2023: дата, скільки тривають та що не можна робити у даний період

День святого Василя: історія

Святий Василій народився в Кесарії (нині — територія Туреччини) в 329 році в знатній християнській родині. Після хрещення став вести аскетичне життя, був висвячений на священика, а згодом став єпископом. Святитель проповідував слово Боже, закликав любити ближніх, допомагати біднякам і відкидати єресь. Прославився як автор богословських праць, вчений, наставник та чудотворець. Частина мощей святого Василя перебуває в Почаєвській Лаврі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела в січні 2023: календар іменин та кого будемо вітати

Свято Василя: традиції

День Василя починають відзначати напередодні, 13 січня, коли святкують Василів вечір, Щедрий вечір та Маланки. Наші предки влаштовували святкове застілля, ходили по домівках, вітали один одного зі святом, обмінювалися побажаннями, щедрували та ворожили. В саме свято ходили засівати, оскільки Василь Великий вважався покровителем землеробства. У церквах 14 січня виконувалася літургія, написана святителем Василем.

На Старий Новий рік, 14 січня, також було прийнято збиратися родиною за столом. Люди просили вибачення одне в одного та загадували бажання. Оскільки Святитель Василь вважається покровителям свиней, цей день селяни ще називали свинячим святом. На кожному столі було ритуальне блюдо — «кесаретське порося». 

Василя Великого: прикмети та повір'я

►Бажання, загадане в ніч з 13 на 14 січня, обов’язково збудеться.
►Якщо вранці почався сніг, то зима буде сніжною, а весна — пізньою.
►Зоряна ніч віщує врожай ягід.
►Ожеледь на дорогах — до врожаю.
►Якщо в цей день є відлига, то літо буде холодним.
►На Васильєв день не можна займати гроші, інакше весь рік будеш в боргах.
►За повір'ям, 14 січня потрібно порадувати себе обновкою, тоді весь рік будеш в обновках ходити.

Новини по темі