Різдво Христове 2022: традиції святкування в Україні, обряди та прикмети

Різдво Христове 2022: українські традиції та обряди
Pixabay

Коли в Україні відзначають Різдво Христове, які традиції та прикмети існують в цей день?

Поділитися:

Різдво — одне з найважливіших свят в православному календарі. З 2017 року в Україні офіційно відзначають Різдво Христове двічі — 25 грудня за григоріанським та новоюліанським календарем і 7 січня за юліанським. Які традиції святкування Різдва існують серед українців?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2022: найважливіші свята та дати

Різдво Христове в Україні: традиції та обряди народного святкування

В Україні Різдво — це дуже родинне свято, тому більшість традицій сформувалося саме в сімейному колі. Українські різдвяні традиції поєднують у собі стародавні обряди та церковні звичаї.

Різдвяний піст — один з головних обрядів, якого дотримуються віряні перед Різдвом. Перед самим святом належить прибрати в хаті та запастися необхідним, щоб пережити зиму. Люди прикрашають дім новими або чистими рушниками, іконами та зіллям. Особливою прикрасою дому є дідух, який символізує дух предків, добробут та багатство.

Святий вечір або Святвечір — вечір перед Різдвом Христовим, з якого починається святкування. З самого ранку господині готують та прикрашають дім. З появою першої зірки, яка символізує народження Христа, родина збирається разом та накриває стіл 12-ма пісними стравами. Головною стравою вечора є кутя — варена пшениця з маком і медом, волоськими горіхами та родзинками.

Колядки — обрядові пісні, які виконують в усіх регіонах України напередодні Різдва. На Святвечір прийнято колядувати з великою зіркою в руках. Хлопчики та дівчатка ходять по домівках і співають різдвяні колядки в обмін на солодкі подарунки та монети.

Ворожіння на Різдво — ще одна давня українська традиція. Багато хто вірить, що ворожіння на Святвечір допоможуть зазирнути в майбутнє. Дівчата ворожать на свою долю, аби дізнатися ім’я майбутнього нареченого та чи вийдуть заміж.

Ранок Різдва обов'язково слід зустріти з родиною. Люди вітають один одного словами «Христос народився!» та відповіддю «Славімо Його!». В цей день відвідують богослужіння на честь народження Христа, а потім ходять в гості та відзначають свято вже не обмежуючись пісними стравами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити різдвяний вінок: майстер-клас у "Сніданку з 1+1"

Різдво Христове 2022: народні прикмети

►На Різдво прийнято ходити в гості. Якщо першими в будинок зайдуть двоє чоловіків — цілий рік вдома не буде сварок і чвар. Якщо дівчина — чекайте пліток та невдач.

►Якщо помолитись у різдвяну ніч про щось дуже важливе, Бог почує та здійснить бажання.

►Якщо дівчина не встигла вбратися до настання Різдва, то вона або вийде заміж за бідняка, або взагалі буде нелюба у шлюбі. 

►Чим більше колядників завітає в будинок, тим більше достатку й багатства буде у сім’ї протягом наступного року.

►Якщо птах на Різдво постукав у вікно, то ви отримаєте радісні новини.

►Всі страви, що стоять на столі, потрібно спробувати.

►Якщо зіграти на Різдво весілля, то шлюб буде довгим та щасливим.

►Розбити посуд на Різдво або щось пролити – до сварки.

Новини по темі