День літнього сонцестояння 2022: коли найдовший день року, традиції та прикмети

День літнього сонцестояння 2022: дата, традиції та прикмети
Pixabay/G4889166

Коли настане найдовший день 2022 року?

Поділитися:

День літнього сонцестояння настає, в залежності від зсуву календаря, 20 чи 21 червня в Північній півкулі та 21 чи 22 грудня у Південній півкулі. Літнє сонцестояння — це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз зайняла по відношенню до Cолнця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно "падає" на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Коли день літнього сонцестояння 2022

В 2022 році День літнього сонцестояння припадає на 21 червня, як і в будь-які інші роки, крім високосних. Тоді День літнього сонцестояння настає 20 червня.

Літнє сонцестояння 2022: історія та традиції найдовшого дня року

Свято літнього сонцестояння широко святкується різними народами. У слов'ян свято відоме як Івана Купала, у фінів-інгерманландців і — Юханнус, у латишів — Ліго. До прийняття християнства наші предки святкували слов'янське свято літа – Купала. Однак після хрещення воно перестало збігатися з найдовшим днем ​​у році і стало відзначатися як різдво Іоанна Хрестителя – 24 червня за старим стилем і 7 ​​липня – за новим. Купала, Купало – історично язичницьке божество літа і головний персонаж свята літнього сонцестояння в міфології східних слов’ян.

За традицією дівчата у День літнього сонцестояння ворожили та закликали кохання за допомогою води і рослин. У тих, хто зібрав цілющу росу й умився нею, був шанс зміцнити своє здоров’я. Коли немає можливості дотримуватися традицій наших пращурів, просто відчиніть вікно та прислухайтесь до звуків ночі. Якщо почуєте пісню цвіркуна, одразу ж загадуйте бажання. Магія та сила природи обов’язково допоможуть їх здійснити.

У давнину в День літнього сонцестояння люди збирали цілющі трави, так як вважалося, що в цей період лікувальна сила рослин зростає в кілька разів. Люди обливалися водою, плели вінки, ворожили, стрибали через багаття і спалювали опудало у вигляді колеса, що символізувало Сонце (Ярило). Небажано було проводити цей день в зневірі, одному. А дуже важливо було зберігати позитивний настрій, щоб весь наступний рік супроводжувала удача і гармонія.

Літнє сонцестояння: народні прикмети

►Якщо в лісах достигли чорниця, то можна приступати до збирання озимого жита.
►Яка погода 21 червня, така буде і 2 серпня на Ільїн день.
►Якщо 21 липня на небі молодий місяць, то по погоді можна визначити, яким буде серпень.
►Купатися в цей день не можна, так як можна потривожити Водяного, за що він потягне купальника в воду.
►Якщо колосок 21 червня заткнути за пояс, то до кінця літа спина боліти не буде.
►Бджоли зліше стали – скоро почнеться спека.

День літнього сонцестояння: ритуали та звичаї

►21 червня краще прокинутися до світанку, почати день з йоги і привітання сонцю Сурья намаскар.

►Після цього варто випити чай з медом і весь день не вживати їжі тваринного походження. Також це пов'язано з тим, що 20 червня починається Петрів піст 2022.

►В цей день краще одягати яскравий одяг з елементами жовтого кольору, як данину поваги сонцю.

►Дуже корисно займайтися творчістю, допомагати людям, поїхати на природу та загалом присвятити день собі і своєму духовному зростанню.

Новини по темі