Коли Радоницький тиждень: назва та традиції днів поминального тижня

Радоницький тиждень 2023: назви днів та традиції — 1+1
Freepik

Як називають дні Поминального тижня? Дати та традиції вшанування померлих.

Поділитися:

Радоницький тиждень — другий святковий тиждень після Великодня, під час якого прийнято поминати померлих. Також має інші назви — Томин або Фомин тиждень, Провідний тиждень, Тиждень оновлення, Поминальний тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світла седмиця 2023: традиції та заборони тижня після Великодня

Коли Радоницький тиждень 2023

У 2023 році Томин тиждень розпочинається 23 квітня (на Червону гірку або Томину неділю) та закінчується 29 квітня, в суботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навський Великдень: історія, традиції та заборони

Томин тиждень: назви дні та традиції

Кожен день Радоницького тижня має свою назву. З ними пов'язані народні традиції та обряди. 

Червона гірка, Фомина неділя (23 квітня). Це перша неділя після Великодня. День присвячений апостолу Фомі на восьмий день Воскресіння Христового. У храмах востаннє служать літургію по святковому великодньому чину і закривають "царські врата". З цього дня в церкві дозволялися вінчання. Вважається, що пара, яка одружиться на Червону гірку, буде жити довго і щасливо.

Радониця, Проводи, Гробки, Бабський Великдень (25 квітня). Це найголовніший день поминання покійних, який відзначається у вівторок. В старовину його також справляли в понеділок.За народними повір’ями, раніше Радониці поминати батьків не можна, тому що саме в цей день вони вперше після Великодня розговляються.

Громниці, Лиса середа, Фомина середа (26 квітня). Продовжується поминання покійних. В церквах справляють панахиду, а родичі відвідують цвинтар. Згідно з повір'ями, в цей день не можна нічого сіяти, бо воно не зійде і земля буде лисою. Також ця середа є першим пісним днем після Великодня.

Фомин четвер (27 квітня). Вважається найстрашнішим днем Радоницького тижня. Саме в цей день, за повір'ями, померлі навідують свої домівки. Щоб правильно зустріти покійних, в одній з кімнат відчиняють вікно та залишають поруч частування. У цю кімнату не можна заходити до ранку. Для захисту від небажаних гостей наші пращури розсипали мак по кутах будинку та запалювали перед іконами страсні свічки.

Провідна п'ятниця (28 квітня) та Томина субота (29 квітня). Це завершальні дні Радуницького тижня. Слов'яни в цей день проводили обряд В'юнишник, яким вітали молодят, що одружилися протягом року (з осені по весну).  

Дивіться також: капелан Катерина Семенюк про першу поїздку у гарячі точки та мрії після перемоги.

Новини по темі