Коли Стрітення Господнє 2023 року: дата, традиції та прикмети

Стрітення Господнє 2023 року: дата, прикмети та традиції дня
freepik.com

Коли Стрітення Господнє? Які народні традиції та прикмети пов’язані з цим святом?

Поділитися:

Стрітення Господнє, або Принесення до Храму – одне з дванадесятих (12-ти найважливіших після Великодня) церковних свят у православному християнському календарі. Що ж таке Стрітення Господнє та коли його святкують?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великий піст 2023: дата початку та завершення, основні правила

Що таке Стрітення Господнє

З грецької мови слово "Стрітення" перекладається як "зустріч". У церковній традиції це день, коли на 40-й день після Різдва немовля Ісуса Христа принесли до Єрусалимського храму, де його зустрів Симеон Богоприємець. Саме з цим святом пов’язують християнську традицію 40-денного «очищення» жінки після пологів, адже Діва Марія лише на 40-й день принесла маленького Ісуса до храму. Марія принесла Ісуса до Єрусалимського храму разом з Йосифом, там Святе Сімейство зустрів Симеон Богоприємець. 

Коли Стрітення Господнє 2023

Християни різних конфесій відзначають Стрітення Господнє у різні дати. Православна та греко-католицька церква відзначає Стрітення 15 лютого, католицька – 2 лютого.

Стрітення Господнє: традиції 

За народними віруваннями на Стрітення 15 лютого зима зустрічається з літом. Існують традиції ще з язичницької доби: співати пісні-замовляння на теплу погоду і ранню весну. Також на Стрітення ворожили: виставляли тарілку з зерном на ніч на вулицю, якщо зранку на зерні була роса, буде врожай, якщо зерно буде сухим – рік буде з поганим врожаєм. У церквах на Стрітення святять воду та свічки.

Період між Стрітенням (15 лютого) та Благовіщенням (7 квітня) вважається часом, коли зима бореться з весною.

Народні прикмети на Стрітення

Оскільки Стрітення розцінюється як зустріч зими та літа, то і народні прикмети, пов’язані з цим святом, в основному про погоду та врожай:

►Якщо на Стрітення ясна і тепла погода, урожай буде добрим.

►Відлига – до пізньої і дощової весни.

►Заметіль на Стрітення – теж до пізньої весни.

►Теплий день – до ранньої і теплої весни.

►Зоряне небо в ніч з 14 та 15 лютого – до пізньої весни.

Новини по темі