Коли відзначаємо Різдво Христове: 25 грудня чи 7 січня (коментар експерта)

Коли Різдво в Україні 2022 — 25 грудня чи 7 січня

Коли правильно відзначати Різдво Христове?

Поділитися:

В Україні найпоширеніша дата святкування Різдва Христового 7 січня за юліанським календарем, однак з 2017 року Різдво Христове офіційно відзначають ще й 25 грудня. То коли ж відзначати Різдво?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст 2022: коли починається та закінчується Пилипівський піст в Україні

Коли відзначаємо Різдво Христове: 25 грудня чи 7 січня

У церковних книгах датою відзначення Різдва як у католиків, так і у православних є саме 25 грудня. Просто одні святкують за григоріанським календарем та новоюліанським, а інші — за старим, юліанським. Останній є вкрай неточним. Він відстає на понад 10 днів від першого, через що дата святкування Різдва випадає на 7 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: календар харчування по днях

Коли відзначають Різдво в Україні 2022

З 2017 року Різдво Христове в Україні офіційно відзначають двічі — 25 грудня та 7 січня. Більшість церков в Україні досі послуговуються юліанським календарем. Перехід на григоріанський календар вони називають складним процесом, оскільки вірянам важко звикати до святкування в іншу дату. Водночас в 2019 році Митрополит Київський і всієї України Епіфаній наголосив, що українці можуть святкувати Різдво за григоріанським календарем 25 грудня, якщо того бажають.

Розповідаючи про Різдвяний піст під час війни, дослідниця гастрономічної культури та історії української кухні Олена Брайченко у "Сніданку з 1+1", наголосила: Різдво має бути до Нового року (25 грудня).

"Не можна святкувати велике свято (Новий рік - прим. ред) під час посту, а потім знову Святвечір та Різдво. Так, це визнати дуже важко, але ми маємо звести ці календарі до єдино правильного характеру".

У 2022 році 25 грудня випадає на неділю, а 7 січня — на середу. Зазвичай ці дати є офіційними вихідними, але в умовах воєнного стану вони не передбачені. Нагадаємо, 16 листопада Верховна Рада продовжила воєнний стан ще на 90 діб до 19 лютого 2023 року.

Новини по темі