Лазарева субота: що не можна робити та коли відзначається

Лазарева субота 2022: що це за свято, коли відзначається та що не можна робити
pixabay.com

Що таке Лазарева субота, коли вона відзначається та що не можна робити в цей день.

Поділитися:

Вже скоро православні християни відзначатимуть велике свято – Лазареву суботу. Що не можна робити в передостанню суботу перед Великоднем?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2022: найважливіші свята та дати

Що таке Лазарева субота

Лазарева субота – це 6-та субота Великого посту, за 8 днів до Великодня. Цього року Лазарева субота відзначається 16 квітня, напередодні Вербної неділі. В цей день православні християни згадують диво воскресіння праведного Лазаря. Недалеко від Єрусалиму знаходилося село Вифанія, де проживав християнин Лазар з сестрами Марфою та Марією. Ісус Христос знав цю родину і навіть іноді ночував у них.

По дорозі до Єрусалиму, незадовго до свого розп'яття, Ісус проходив і Вифанію. Перед цим Лазар дуже захворів і згодом помер. Коли одна із сестер повідомила про це Ісуса, він їй сказав: "Воскресне брат твій!" Але Лазар був мервий уже 4 дні. Воскресіння Лазара Ісус хотів здійснити публічно, щоб востаннє показати свою божественну силу. Сестри провели Ісуса до печери, де лежало мертве тіло Лазаря, за ними йшов натовп людей. Ісус сказав: "Лазаре, йди геть!", і сталося диво, Лазар воскрес. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли батьківська субота 2022: дата поминальних днів, традиції та заборони

Лазарева суббота 2022: що можна робити

На Лазареву суботу православні християни відвідують богослужіння в храмі, під час якого моляться і причащаються. В цей день прийнято читати молитву про зцілення від хвороб. Помолитися можна і вдома, якщо до церкви піти не виходить.

Варто пам'ятати, що на Лазареву суботу ще триває Великий піст, тому страви, які споживають в цей день, повинні бути пісними. На вечерю прийнято готувати гречані млинці і горохову кашу, вважається, що це принесе гарний урожай гречки і гороху цього року. Дозволяється за вечерею випити трохи вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2022 по тижнях: календар харчування на кожен день

Лазарева субота 2022: що не можна робити

На Лазареву суботу 16 квітня забороняється:

  • порушувати піст;
  • виконувати важку фізичну роботу;
  • займатися прибиранням;
  • справляти весілля;
  • гучно святкувати щось: танцювати, співати;
  • мати інтимну близькість;
  • працювати в городі.

Дивіться відео з рецептами класичної паски від Руслана Сенічкіна:

Новини по темі