Обговорення в студії «Твій вечір»: чи справді заради будівництва доріг в українців примусово відбиратимуть землі й будинки

Чи правда, що в українців примусово відбиратимуть землі й будинки для будівництва доріг: обговорення у шоу Твій вечір

У шоу «Твій вечір» обговорюють найбільш резонансні новини дня, що минає. Вчора розглянули питання: чи справді в українців держава зможе примусово відбирати землі і будинки для будівництва доріг?

Поділитися:

14 грудня у вечірньому інфотейнмент-шоу «Твій вечір» обговорювали низку важливих питань, серед яких законопроєкт Кабінету Міністрів України Про відчуження земельних ділянок. Законодавча ініціатива спричинила резонансне обговорення щодо того, чи справді заради будівництва доріг в українців примусово будуть відбирати землі й будинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгор Гордєєв про шоу «Твій вечір»: «Ми за одним столом зберемо теми, які дотичні до кожного, і людей з геть різних світів»

З цього приводу дискутували ведучий шоу Єгор Гордєєв та гості студії: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, телеведуча ТСН Лідія Таран, психотерапевт Олег Чабан, та лідер гурту «KOZAK SYSTEM» Іван Леньо.

Резонансний законопроєкт про відчуження земель Уряд подав до Верховної Ради вчора, 14 грудня. Під час обговорення у студії «Твого вечора» міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що, насправді, законопроєкт змінить не так багато: процедура відчуження земель для суспільних потреб з’явилася у Цивільному кодексі України ще у 2003 році. Вона дозволяє примусово забирати землю чи нерухомість на користь держави, але винятково якщо у цьому є суспільна необхідність. Наприклад, це необхідно для будівництва важливого для сполучення в межах держави мосту чи дороги. За відчужену землю чи майно власник отримує у такому разі компенсацію від держави за ринковою ціною.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив:

«Іноді суспільне і особисте стикається, і виникає конфлікт. Але його завжди можна вирішити: держава пропонує компенсацію за незалежною оцінкою вартості майна».

►Новий законопроєкт пропонує максимально спростити і прискорити цю процедуру. Наприклад, якщо з власником не вдається домовитися за 1 місяць, влада одразу може йти до суду. Зараз на прийняття рішення власнику відводиться 3 місяці.

►Ще одна зміна, прописана у законопроєкті – судовий розгляд справ, які стосуються відчуження майна і землі на користь держави, повинен тривати не більше 1 місяця з дня надходження позову від держави до суду. Зараз розгляд таких справ може тягнутися роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В інфотейнмент-шоу «Твій вечір» з Єгором Гордєєвим роз’яснили, хто та коли зможе отримати економічний паспорт

Гості студії наголосили, що йдеться поки що лише про законопроєкт. Його ще не прийняв Парламент, і він не набув статусу закону. А значить все, що в ньому прописано, поки залишається на рівні пропозиції.

Крім цієї теми вчора у шоу «Твій вечір» говорили про те, що Олександр Лукашенко шокував світ суворим вироком для політв’язня Сергія Тихановського, якого загратували на 18 років. А також про те, яка зброя потрібна Україні, щоб протистояти ворогу на сході, та чи справді Ангела Меркель блокувала постачання зброї до України.

Дивіться вечірнє інфотейнмент-шоу «Твій вечір» з понеділка по середу о 22:45 на 1+1.