«Ой у лузі червона калина»: текст та історія гімну Українських січових стрільців

Ой у лузі червона калина: текст та історія пісні
pixabay.com/oleg_mit

Що відомо про історію пісні "Ой у лузі червона калина" та який її повний текст?

Поділитися:

Пісня «Ой у лузі червона калина», гімн Українських січових стрільців, стала уособленням нашого спротиву, боротьби та гуртування перед російською агресією. З початку повномасштабного вторгнення росії на українську землю ця пісня набула неабиякої популярності: її виконували українські та світові знамнитості, а також дорослі і маленькі українці. Яка історія цього гімну та його повний текст?

Історія пісні «Ой у лузі червона калина»

«Ой у лузі червона калина» – це пісня авторського походження, яка стала народною. Є декілька версій історії її походження. За однією з них її написав відомий поет, директор і режисер Українського театру «Руська бесіда» Степан Чарнецький у 1914 році, зробивши її фінальною піснею-скаргою до постановки трагедії про гетьмана Дорошенка «Сонце Руїни».

За іншою версію від композитора Михайла Гайворонського автором пісні є Василь Пачовський, який і написав "Сонце Руїни".

Також варто зазначити, що давня козацька пісня "Розлилися крут бережечки" дуже схожа своєю фінальною строфою на «Ой у лузі червона калина». Тож її можна вважати певною основою пісні, яку літературно доопрацювали.

У 1914 році у західних регіонах України, де стояли Українські січові стрільці, виступав Український театр Чарнецького. Пісня припала до душі стрільцям. Зокрема чотар Українських січових стрільців Григорій Тух додав до неї ще три строфи, які загалом і склали пісню. Швидко "Ой у лузі червона калина" поширилася як гімн січових стрільців. 

Строфу «Не хилися, червона калино…» додали до тексту пісні наприкінці 1980-х років Леопольд Ященко та Надія Світлична.

За свідченнями Степана Чарнецького, мелодію до пісні підібрав він сам, за іншими версіями її написав Михайло Гайворонський. Проте багато музикознавців вважають її народною. 

Текст пісні "Ой у лузі червона калина"

Текст пісня "Ой у лузі червона калина" на сьогодні наступний:

Ой у лузі червона калина похилилася,
Чогось наша славна Україна зажурилася.
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Марширують наші добровольці у кривавий тан
Визволяти братів-українців з ворожих кайдан.
А ми наших братів-українців визволимо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Не хилися, червона калино, маєш білий цвіт.
Не журися, славна Україно, маєш вільний рід.
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Гей, у полі ярої пшениці золотистий лан,
Розпочали стрільці українські з ворогами тан!
А ми тую ярую пшеницю ізберемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Як повіє буйнесенький вітер з широких степів,
Та й прославить по всій Україні січових стрільців.
А ми тую стрілецькую славу збережемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Ой у лузі червона калина текст

"Ой у лузі червона калина" та боротьба України у війні з росією

Пісня "Ой у лузі червона калина" вже стала культовою у нашій боротьбі з російськими загарбниками. Лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк записав кавер на неї і опублікував у себе в Instagram після того, як пішов зі зброєю в руках боронити рідну землю від агресора.

Після цього пісня "пішла в народ". Маленький українець переспівав "Ой у лузі червона калина", і відео з його співом стало вірусним. Пізніше команда ТСН виявила, що хлопчика звати Лео, Леон, йому 3,5 роки. Він разом із батьками мешкав у місті Ірпінь. Родина Леона тікала з Ірпеня, де 24 лютого всі прокинулись, як і вся країна, під вибухи. Спочатку вони виїхали до Василькова, але палати почав і він. Врешті, друзі допомогли родині виїхати на захід. Вже перебуваючи у безпеці, вони побачили єдине фото свого дому в Ірпіні: на світлині — потрощені вікна їх квартири. І хоча місто вже звільнене, вони розуміють, що повертатись ще зарано.

Відео з хлопчиком стало вірусним, і врешті пісню заспівали й українські зірки, долучивши до свого запису і спів маленького хлопчика.

Також днями культовий гурт Pink Floyd випустив пісню з вокалом Андрія Хливнюка «Ой у лузі червона калина». Таким чином гурт вирішив підтримати Україну в скрутні часи війни, яку проти нашої країни розгорнула росія. Це перша пісня Pink Floyd з 1994 року.

Сьогодні, 12 квітня, у Варшаві відбудеться благодійний матч на підтримку України  Match for peace #StopWarInUkraine між командами «Легія» з Польщі та українським «Динамо». На ньому будуть виступати і українські зірки. Зокрема DOROFEEVA заспіває «Ой у лузі червона калина», яка є символом українського спротиву та героїзму у війні з рф.

Новини по темі