Переливання крові за стандартами НАТО та безкоштовні ліки: підсумки роботи МОЗ у 2023 році

У МОЗ назвали підсумки роботи за 2023 рік
Freepik

Основні результати роботи МОЗ у 2023 році: е-рецепти, електронна черга на ВЛК.

Поділитися:

Міністерство охорони здоров'я України поділилося головними підсумками роботи за 2023 рік. Минулого року українці почали використовувати е-рецепти для отримання ліків, а сфера трансплантації органів зазнала стрімкого розвитку. Розповідаємо детальніше про результати роботи МОЗ у 2023. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні тепло, завтра — мороз: як тримати себе в тонусі метеозалежним людям

Ліки стали доступнішими

На 30 позицій виріс перелік доступних ліків та медвиробів в рамках програми реімбурсації, серед них — тест-смужки для глюкометрів. Також суттєво збільшили кількість препаратів, які мають бути закуплені бюджетні кошти. Нагадуємо, рецептурні ліки виписують за е-рецептом. А ще 2023 році пом'якшили вимоги щодо відкриття аптек у селах.

Ліки

Удосконалення ВЛК І МСЕК

Минулого року запрацювала електронна черга на ВЛК, отримання довідок для військових стало простішим. Кількість ВЛК загалом збільшили, а також запустили виїзні МСЕК.

Військовий

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВажливо знати: з якими хворобами тепер можуть мобілізувати (перелік)

Реабілітації — у пріоритеті

Загалом сфера реабілітації зазнала значних покращень: відкрили низку нових відділень, держава займається фінансуванням лише доказових практик, а сам процес диджиталізували.

Реабілітація

Здоров'я дитини

Кількість центрів розширеного неонатального скринінгу було збільшено. У цих установах проводять діагностику новонароджених на понад 20 генетичних захворювань.

Педіатр

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Завдяки цьому я народила за 13 хвилин”, – Наталя Островська про партнерські пологи та труднощі грудного вигодовування (ексклюзив)

Донорство у 2023 році

Контроль за донорами, кров'ю та медзакладами було посилено. Уперше впроваджено переливання цільної крові на догоспітальному етапі за стандартами НАТО. В Україні підтримують безперервне постачання донорської крові та її компонентів на фронт.

Донорство

Трансплантація органів в Україні

В Україні з 2019 діє проєкт із пересадки органів. З січня цього року трансплантації органів та кісткового мозку матимуть фінансування від Національної служби здоров'я України. Наразі в країні успішно пересаджують серце, легені, нирки, печінку, підшлункову залозу, кістковий мозок. У 2023 році було проведено 585 подібних операцій (до порівняння: у 2021 — 316, а у 2022 — 384). Поступово стає все більше і більше випадків посмертного донорства. 

Лікар

Фото: Freepik

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі українські лікарі, які змінили світ

Як змінилась робота ВЛК за співпраці військових і Міністерства охорони здоров'я — Марія Карчевич у "Сніданку з 1+1", що виходить з понеділка по п'ятницю о 6:30 на "1+1 Україна":

Новини по темі