Потужна магнітна буря насувається на Землю: кому слід непокоїтися та як себе вберегти

Магнітна буря червень: кому слід непокоїтися та як себе вберегти
wikipedia.org

Вже завтра, 16 червня, Землю накриє доволі потужна магнітна буря. Її тривалість, за прогнозами фахівців, буде 3 дні. Чи варто непокоїтися та що потрібно знати?

Поділитися:

Геомагнітні бурі – це збурення магнітного поля Землі, які є результатом спалахів на Сонці. Під час цих спалахів у космічний простір викидаються речовини, частина з яких за день-два досягає земної атмосфери. Сильний потік часток змінює характеристики магнітного поля Землі.

Коли очікувати на наступну магнітну бурю

Зазвичай магнітні бурі тривають від кількох годин до декількох діб і бувають різними за своєю інтенсивністю. Наприклад, невеликі магнітні бурі цього місяця вже фіксувалися: 2, 3, 8 та 9 червня. Проте наразі на нас насувається набагато потужніша магнітна буря, яка буде тривати, за прогнозами астрофізиків, цілих 3 дні. Вона розпочнеться в середу 16 червня. Сонячна активність в цей день може досягти рівня G1, що вказує на доволі значну потужність бурі. 17 червня ще буде продовжуватися зміна магнітного поля Землі, а 18 червня магнітна буря має піти на спад, однак ще до кінця дня сонячна активність буде підвищеною.

Кому варто непокоїтися та чого чекати

Чому нас взагалі турбує питання магнітних бур? Вважається, що чим більше у людини проблем зі здоров’ям, тим гострішою буде реакція її організму на зміни магнітного поля Землі. У відносно здорових людей зміни в атмосфері викликають і швидкі зміни в організмі: він адаптується, і людина не відчуває змін у самопочутті. Проте через певні недуги здатність організму адаптуватися може порушитися.

Фото: pexels.com

Відомо, що під час підвищеної сонячної активності особливо вразливими є люди літнього віку, люди з хронічними хворобами та вагітні жінки. Особливо уважними слід бути тим, у кого є проблеми з роботою серця та судин, гіпертонікам, гіпотонікам.

Під час магнітної бурі можна відчути напади головного болю, навіть сильної мігрені, ритм серця може бути нестабільним, може боліти в області серця, шуміти у вухах, скакати артеріальний тиск. Також магнітна буря може спричинити сильну втому, безсоння.

Як себе захистити

Щоб захистити себе від впливу магнітної бурі, варто:

  • Зменшити навантаження на роботі на ці 3 дні.
  • Повноцінно відпочивати та спати – не менше 7-8 годин на добу.
  • Відмовитися від алкоголю, кави.
  • Пити більше зеленого та трав’яного чаю.
  • Їсти легку їжу, відмовитися від жирного, смаженого.
  • Більше гуляти на свіжому повітрі.
  • Контролювати артеріальний тиск.

Фото: pexels.com

А головне – вчасно лікувати та контролювати свої хронічні хвороби. Оскільки саме вони є найбільшим фактором ризику під час магнітних бур.

Цікаво, що найсильнішою зафіксованою магнітною бурею вважається буря, відома як Каррінгтонська подія. Вона сталася у 1859 році. Тоді сонячна активність досягла рівня G5, що вивело з ладу безліч магнітних приладів і телеграфні системи. Фахівці стверджують, що такий надзвичайно потужний викид частинок Сонцем буває раз на 500 років.

Новини по темі