Правила прогулянок з собаками під час війни (поради від кінолога)

Як гуляти з собаками під час війни: поради кінолога
Freepik

Як поводитися з тваринами під час повітряних тривог, вибухів та уникати стресів?

Поділитися:

На те, що собака може перебувати в стресі, вказують її реакції у повсякденному житті. За словами кінолога, якщо десь щось впало і собака одразу біжить ховатися, в більшості випадків це є провина власників. Як допомогти чотирилапому впоратися зі стресом під час обстрілів чи сирен, розповів кінолог Владислав Плахтій у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одяг для собак: які породи бояться холодів та як правильно обрати гардероб (поради інструктора-кінолога у "Сніданку з 1+1")

"Реакція у собак може бути різною. Може біля будинку щось статися і собака нормально відреагує. А може бути така ситуація, що сміттєвоз проїжджав, бахнув кришкою і собака побігла під диван. Тому, коли собака лякається малих звуків, в більшості випадків це провина господарів. Коли вона лякалася, вони не показували, що це нічого не значить, що цей звук не призводить до небезпеки, а навпаки: "Ой, Боже, та не бійся, моє сонечко". І собака в результаті займає позицію жертви".

Саме тому господарі повинні навчитися готувати собак, як і себе, до будь-яких викликів війни. Коли лунає повітряна тривога, потрібно спокійно реагувати та разом з твариною прямувати до укриття. Також слід завчасно навчити домашнього улюбленця гуляти в напрямку бомбосховища. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я з дитинства собак люблю, у мене і думки не було їх лишити", – історія волонтера Насті Тихої, що пішки вивела зі зруйнованого Ірпеня два десятки песиків

Головні правила для власників собак від кінолога

  • Надягайте на собак спорядження.
  • Ведіть собаку на повідку.
  • Не пристібайте собаку в авто.
  • Будьте ближчими до своїх собак.

Правила прогулянок з чотирилапими під час війни: 

►Не виходьте на вулицю під час тривоги.

►Обирайте найспокійніші та звичні маршрути.

►Гуляйте поблизу укриттів.

►Оминайте скупчення людей.

Новини по темі