«Якщо вам погано — співайте»: психотерапевт Олег Чабан розповів, як впоратись зі стресом

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Психотерапевт Олег Чабан розповів Єгору Гордєєву та Людмилі Барбір про те, як впоратись зі стресом
Фото: Unsplash

Поради психотерапевта про те, як шок і паніка впливають на наш організм, як оговтатись від стресу, як самому собі допомогти, і до чого тут спів.

Поділитися:

10 жовтня українці пережили фактично друге 24 лютого — тривала повітряна тривога, масштабний ракетний обстріл усієї України, проблеми зі зв’язком та електрикою. В емоційному плані це нова хвиля тих відчуттів — переляку, паніки, але вже з розумінням що сталося і більшою моральною підготовкою. У ефірі ранкового шоу «Сніданок з 1+1» психотерапевт, постійний експерт передачі, Олег Чабан, розповів, як шок і паніка впливають на наш організм, як оговтатись від стресу, як самому собі допомогти, і до чого тут спів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я подорослішав і щасливий працювати у команді, яка може все", — Єгор Гордєєв святкує 5 років у "Сніданку з 1+1"

Психотерапевт наголошує — потрібно відновлювати свій робочий час, сон, відпочинок. Адже якщо постійно жити в тривозі, переляку, страху — це буде погано відбиватись на стані людини. Тим, хто опинився в епіцентрі вибухів варто пам’ятати, що перший і основний інстинкт — збереження життя. Якщо чуєте сирену — прямуйте в укриття. У випадку якщо ви уже у безпечному місці, поруч нікого немає, а вас охопила паніка, то впоратись зі стресом допоможуть дихальні вправи. 

Людмила Барбір пригадала відео, які того дня завірусились мережею — співи українців у метро, бомбосховищах. Ведуча запитала у експерта чому так відбулось — в один момент всі налаштувались на одну емоційну хвилю, і як це допомогло впоратись з панікою, тримати внутрішню стабільність.

«На це запитання давно відповіла нейропсихологія: «Якщо вам погано — співайте, краще хором. І чим вам гірше, тим голосніше». Це миттєво об’єднує людей, а відчуття, коли ти розділяєш тривогу серед інших і відчуваєш, що ти як єдиний організм — це вже лікувальний фактор», — коментує психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захищаємо себе і тих, хто поруч": Людмила Барбір та Єгор Гордєєв розповіли про гарячу лінію 527 і як українцям не постраждати від торгівлі людьми

Щоб підтримати моральний дух українців піснею, а ще — щоб допомагати нашим захисникам на фронті, в ефір повернувся улюблений вокальний проєкт мільйонів «Голос країни»! Благодійна мета програми — зібрати 3 мільйони гривень разом з фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим» та dobro.ua, щоб придбати великий комплект засобів аеророзвідки. Це допоможе нашим воїнам коригувати свою рятівну роботу, влучно і вчасно відстежувати небезпеку і планувати ефективні дії для звільнення України від окупанта.

Дивіться «Голос країни» щонеділі о 21:00 на телеканалі ТЕТ і приєднуйтеся до збору (також внесок можна зробити в криптовалюті) або відправивши SMS з усіх операторів на благодійний номер 88007. Вартість одного SMS = це благодійна пожертва 10 гривень.

І пам’ятаймо — поки лунає українська пісня, а очі аеророзвідки бачать ціль — ми наближаємо перемогу! Співайте і допомагайте! 

Дивіться повне відео з порадами психотерапевта:

 

Новини по темі