Проводи 2023: як поминати родичів та що не можна робити

Коли Проводи 2023 в Україні: дати та що не можна робити — 1+1
freepik.com

Коли будуть Проводи на Поминальному тижні у 2023 році: три дати.

Поділитися:

Поминальний тиждень, він же — Радоницький тижденьпочинається зазвичай на дев'ятий день після Великодня, який у 2023 році православні християни відзначили 16 квітня, і триває до наступної суботи. У 2023 році Поминальний тиждень (Фомин тиждень) тиждень починається 23 квітня (на Червону гірку або Томину неділю) та закінчується в суботу29 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світла седмиця 2023: традиції та заборони тижня після Великодня

На другому тижні після Великодня також відзначають Червону гірку — це перша неділя після Великодня, день, присвячений апостолу Фомі на восьмий день Воскресіння Христового. 

Коли Проводи 2023 в Україні

Проводи зазвичай відзначають на Радоницькому тижні у певні визначені дні: у неділю (23 квітня на Червону гірку), понеділок або вівторок (25 квітня на Радоницю). Також Проводами називають понеділок Поминального тижня (24 квітня у 2023 році).

Отже, власне Проводи у 2023 році будуть 23 квітня, 24 квітня та 25 квітня.

ВАЖЛИВО: У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій закликали жителів деокупованих територій під час Великодніх свят відмовитися від традиційного відвідування цвинтарів через мінну небезпеку. Звільнені території Київщини, Житомирщини, Херсонщини, Харківщини, Миколаївщини, Запоріжжя, Донеччини, Сумщини, Чернігівщини досі залишаються замінованими.

Як поминати родичів

►На кладовище бажано приносити живі квіти, а не штучні. Після Великодня це можуть бути букети з освяченої верби. Також можна висаджувати справжні квіти.

►Під час відвідування могил родичів можна принести лампадку, запалити її на час молитви.

► Якщо ви приносите із собою фарбовані яйця, паски, інші страви — не варто їх там їсти. Поминальні обіди краще робити вдома, а ще краще — в спеціалізованому закладі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківські суботи 2023: коли будуть поминальні дні в Україні

Що не можна робити на Проводи

  • Під час відвідування цвинтаря не можна голосно кричати та сміятися.
  • Не можна курити та пити алкоголь на цвинтарі.
  • Не можна приносити штучні квіти, вони шкодять екології. 
  • Церква забороняє відвідувати кладовище немовлятам, вагітним жінкам, дітям до семи років. 
  • Їсти на кладовищі категорично заборонено. Це місце, щоб пом'янути рідних, які вже покинули цей світ, помолитися за їхній упокій.
  • Не варто фотографувати на кладовищі людей. 

Як приготувати канапки з крашанок, що лишились після Великодня:

Новини по темі