Режим харчування під час війни: чому не варто змушувати себе їсти, якщо не хочеться та як не заїдати стрес (поради дієтологині Наталії Самойленко)

Харчування під час війни: як припинити заїдати стрес та чи варто їсти, коли немає апетиту
freepik.com

Чи треба заставляти себе їсти, якщо не хочеться та як перестати заїдати стрес?

Поділитися:

У перші дні війни, яку розпочала росія на території України, більшість людей втратила апетит. Хтось не міг їсти взагалі, хтось просто забував харчуватися. ПІсля цього настав період, коли їсти хочеться навпаки увесь час. Що змінилося, чи треба заставляти себе їсти, якщо не хочеться та як перестати заїдати стрес, розповіла дієтогол Наталія Самойленко у "Сніданок. Онлайн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберігати продукти без холодильника у період війни (поради Євгена Клопотенка)

Чи потрібно їсти тоді, коли зовсім не хочеться, Наталія Самойленко розповіла:

"Треба, перш за все, слухати свій організм, і якщо не хочеться їсти, треба поважати оці сигнали організму і не треба приймати їжу. Це гостра фаза стресу. Організм так себе поводить через гормони, які забезпечують процес виживання. У фазі гострого стресу організму, щоб вижити, потрібно або швидко бігати, або добре битися. Тоді зовсім не потрібна їжа, а потрібні сильні м'язи, потрібна дихальна система, потрібна нормальна робота серцево-судинної системи. Ці задачі більш пріоритетні, ніж процес розмноження чи процес споживання та перетравлювання їжі. Тому, певні фізіологічні процеси уповільнюються і не хочеться їсти. Це нормально. Не треба їсти у гостру фазу стресу. Вона триває десь 3-4 тижні". 

Після гострої фази стресу апетит повертається ще більшим, аніж був до цього. У другій фазі стресу нам хочеться їсти більше. На арену виходять інші гормони і у нас з'являється відчуття голоду. Це необхідно для того, аби поповнити запаси. Організм наче готується до "чорних" днів та намагається зробити запаси жиру в організмі, щоб якийсь час протриматися. Крім того, жирна, а особливо солодка їжа піднімає рівень дофаміну. Це такий антистресовий гормон і він нам теж допомагає вижити. І ще момент: це кортизол, який у другу фазу стресу стає найбільш активний. Він з одного боку допомагає нам поповнити запаси "на чорний лень", а по-друге, підтримує рівень цукру в крові. Тому саме солоденького нам хочеться у цей період часу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як можна обманути організм, який вимагає солодкого через стрес (поради лікарки-ендокринологині)

Що робити, коли хочеться їсти більше, ніж потрібно організму, Наталія Самойленко розказує:

"Коли рот просто не закривається: насіння, горішки, хлібчик, хочеться щось постійно жувати, намагайтеся будь-яку їжу, яка є у вас вдома, розділити на три прийоми їжі. Немає значення, який це хлібчик, чорний чи білий, будь-яка їжа —це енергія, яка вам зараз потрібна. Ми часто повторювали, наскільки важливий режим харчування".

Зараз, коли ми не можемо впливати на якість їжі, ми можемо впливати на режим, вважає дієтолог. Ті продукти, які є у вас вдома, намагайтесь їсти три рази на день. Приберіть перекуси. Намагайтеся дотримуватись пауз між прийомами їжі. Цим ви дуже добре вплинете на антистресові механізми. Якщо кортить щось засунути до рота, особливо солоденьке, намагайтеся використовувати не харчові джерела антистресу. Це може бути прогулянка, медитація, йога. Можна повільно випити склянку води. Намагайтеся не використоввати їжу як антистрес між осномними прийомами їжі. 

Як споживати рідину у різних фазах стресу, Наталія Самойленко пояснює:

"Ви можете не їсти тривалий час. Ми ще зі школи знаємо, що місяць ми спокійнісінько можемо прожити без калорій, наших запасів вистачить. Але без води — ні. Тому п'ємо щоденно і намагаємось випити 1,5-2 літри води. Це може бути не тільки вода, а і заспокійливий трав'яний чай. Дотримуватись водного режиму можна, якщо у вас завжди буде поруч пляшечка води. Ще раз повторюю, якщо вам не хочеться їсти, не треба себе примушувати. Якість продуктів у стресовій ситуації вже другорядна. Основне, це режим та вживання достатньої кількості води".

Дивіться поради дієтолога про харчування під час війни:

 

 

Новини по темі