Як можна обманути організм, який вимагає солодкого через стрес (поради лікарки-ендокринологині)

Дієтолог Наталя Самойленко розповіла, як можна обманути організм, який вимагає солодкого через стрес
Unsplash/Tetiana Bykovets

Чим можна замінити солодке, яке дуже хочеться при стресі?

Поділитися:

До онлайн-ефіру "Сніданку. Онлайн" долучилась лікарка-ендокринологня та дієтологиня Наталія Самойленко, яка розповіла, як можна обманути організм, який через стрес вимагає солодкого. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Препарати для тиреоїдної терапії: де і коли можна буде придбати ліки для лікування хвороб щитовидки (інформація від МОЗ)

За словами лікарки, хрумкі овочі, такі як капуста, морква й буряк можуть дати той антистресовий резерв та ресурс, якого ми потребуємо, якщо ми будемо добре пережовувати овочі. При стресі нас тягне на солодке, бо саме так працюють стресові гормони, особливо коли стрес хронічний.

Наш організм так насичується енергією. Коли ми їмо солодке або вуглеводи, рівень енергії швидко зростає. У нас одразу покращується настрій, проте це тимчасово. Як швидко ця енергія покращилась, так само швидко вона й буде спадати. І ми потрапляємо у замкнуте коло.

Жагу до солодкого можна обманути та, окрім овочів, Наталія сказала, що його можна замінити бобовими (квасоля, сочевиця або горох).

Саме овочі містять магній. Також треба надавати перевагу клітковині, яка є у фруктах, овочах, зелені та хлібі, тому ці продукти по можливості мають бути вдома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пологи під час війни: що робити, якщо дитина почала народжуватися у сховищі (покрокова інструкція від лікаря акушера-гінеколога)

Проте лікарка наголошує, що будь-яка їжа зменшує кількість стресу і ви можете користуватися будь-якими продуктами, які є зараз в наявності. Але при умові, що ви будете намагатися їх якомога довше жувати. Робота щелепних м'язів дуже потужна та впливає на нас як антистрес.

Крім того, солодке не треба повністю виключати зі свого раціону: треба надавати перевагу варенню, замороженим ягодам, меду або чорному шоколаду. З цього переліку Наталя Самойленко виділила чорний шоколад, бо цей продукт і добре зберігається, і він має приблизно 400 біологічно активних сполук, які допоможуть додати енергії та покращити настрій.

Крім того, дієтологиня назвала не харчові антистресові джерела:

  • Заняття дрібною моторикою (в'язання, малювання тощо).
  • Гуляння на свіжому повітрі.
  • Пийте якомога більше води.
  • Допомога тим, хто поруч з вами.
  • Будь-яка фізична робота.

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення дивіться щодня з 10:00 до 13:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ.

Дивіться відеосюжет: 

Новини по темі