Різдвяний піст 2022: коли починається та закінчується Пилипівський піст в Україні

Коли починається Різдвяний піст 2022 в Україні
Freepik

Коли починається Різдвяний піст у 2022 році?

Поділитися:

Різдво Христове — одне з найголовніших православних свят. Перед ним віряни обов'язково проходять Різдвяний піст. Коли починається та закінчується піст?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима в Україну прийде за календарем: у грудні обіцяють багато снігу

Коли починається Різдвяний піст в Україні

Різдво Христове в Україні з 2017 року офіційно відзначають двічі: 25 грудня — за григоріанським та новоюліанським календарем та 7 січня — за юліанським календарем. В умовах воєнного стану в 2022 році вихідні не передбачені.

Проте, віряни можуть дотримуватися посту, який триває рівно 40 днів.

  • З 15 листопада по 24 грудня за григоріанським і новоюліанським календарями (у католиків).
  • З 28 листопада по 6 січня за юліанським календарем (у православних християн).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у листопаді 2022 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Що таке Пилипівський піст

Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипівський піст. У народі Різдвяний піст називають Пилипівським на честь Дня святого апостола Пилипа, який відзначається 14 листопада. Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. Це був останній день, коли люди вживали скоромну їжу перед постом. Пилип проповідував Слово Боже та прославився як цілитель. Його називають учнем та другом Господа, а також спільником його страждань, оскільки апостол також був розіп'ятий на хресті.

Різдвяний піст: як правильно дотримуватись

Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією. В суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, та жінок, які годують дітей.

Під час посту не вінчають, однак можна хрестити дітей.

Новини по темі