Сезон грипу та ГРВІ: джерела зараження, симптоми хвороби та профілактика

Лікування та профілактика грипу восени
Freepik

Як вберегти себе та близьких від вірусу грипу?

Поділитися:

Щорічно на осінь припадає початок епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРВІ), який продовжиться аж до березня-квітня. За даними Держпродспоживслужби, щороку практично кожний шостий мешканець України стає жертвою подібних захворювань. Пропонуємо розібратися, як убезпечити своє здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відірваний тромб: причини, симптоми та що робити при захворюванні (пояснив лікар)

Що таке грип

Грип — це гостра респіраторна вірусна інфекція, що вражає в більшості випадків верхні дихальні шляхи, і забезпечує одночасну інтоксикацію всього організму. 

Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження триває в середньому 4-7 днів. Головний шлях передачі — повітряно-крапельний. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Симптоми грипу: 

► висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
► лихоманка;
► головний біль;
► ломота у м’язах і суглобах;
► загальна слабкість;
► втрата апетиту, можливо, нудота;
► кашель, що може тривати понад два тижні;
► нежить.

За наявності симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря!

лікар

Фото: Freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нормалізувати кров’яний тиск без ліків: корисні вправи

Профілактика грипу

1. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною.

2. Дотримуйтеся особистої гігієни. Не торкайтеся без потреби свого обличчя. У період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом або обробляйте їх антисептиком.

3. Уникайте контактів з хворими. Джерело вірусу – хвора людина, тому таким особам варто залишатися вдома. Щоб не захворіти, варто обмежити відвідування місць скупчення в період епідсезону.

Дивіться відео, як восени зміняться ціни на продукти:

 

Новини по темі