Слова підтримки від політичних лідерів, зворушливі виступи музикантів і телемости з усім світом: підсумки другого телемарафону Save Ukraine — #StopWar

Слова підтримки від політичних лідерів, зворушливі виступи музикантів і телемости з усім світом: підсумки другого телемарафону Save Ukraine — #StopWar

Десятки артистів, митців, політичних лідерів, акторів, спортсменів з усієї планети закликали світову спільноту зупинити жорстоку війну рф та лобіювати питання повернення миру в Україну, а, отже — в усю Європу.

Поділитися:

У неділю, 29 травня, наживо з Берліна та Києва пройшов міжнародний благодійний телемарафон Save Ukraine — #StopWar, організований на підтримку України командами 1+1 media, Atlas Festival, Суспільне, національного мобільного оператора Київстар та «Динамо Київ» за сприяння Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури та інформаційної політики. Десятки артистів, митців, політичних лідерів, акторів, спортсменів з усієї планети закликали світову спільноту зупинити жорстоку війну рф та лобіювати питання повернення миру в Україну, а, отже — в усю Європу. 

У серці Берліна, на площі біля Бранденбурзьких воріт, розташувалася масштабна сцена, звідки українські ведучі Тімур Мірошниченко та Маша Єфросиніна проводили захід, а артисти виступали наживо. Одночасно з київської студії ефір марафону вела телеведуча 1+1 Марічка Падалко.

Мірошниченко Єфросиніна

Загалом захід у столиці Німеччини відвідало близько 20 000 людей, які фактично в унісон співали гімн України та разом з виконавцями проживали кожну пісню.

марафон Німеччина

Відкрив телемарафон Національний заслужений академічний народний хор імені Григорія Верьовки з Києва, з берлінської сцени виступили «Океан Ельзи» з піснею-присвятою Маріуполю «Місто Марії», Melovin з треком «Не зволікай», швейцарці Kadebostany ексклюзивно презентували пісню «Another sunrise», яка записана спільно із українськими вокалістками, Макс Барських з премʼєрою «Чекай мене», MONATIK з українськомовною піснею «FROM U TO Z», alyona alyona та Jerry Heil, які виконали «Молитву» за мир в Україні, переможці «Євробачення-2022» Kalush Orchestra з уже легендарною «Стефанією», The Hardkiss з треком «Як ти?», литовський дует Beissoul & Einius, які виконали пісню «Як ти й сказав», та Тіна Кароль, яка виконала пісню «Вільна».

Kalush Orchestra

Крім цього, у день Києва зі столичного центрального залізничного вокзалу «Антитіла» виконали пісню «HELLO», Pianoбой заспівав про «Все, що тебе не вбиває», український електро-фольк гурт ONUKA з серця Києва занурив нас у «Svitanok». Також з перфомансом, знятим у Києві, виступили актори Студії «Квартал 95», які виконали символічну пісню «І в Києві буде весна», що є кавером на відомий хіт гурту «5'Nizza». Глядачі мали можливість побачити уривок з концерту легендарного Боно з гурту «U2», знятого у київському метрополітені нещодавно.

Завершився телемарафон Save Ukraine — #StopWar піснею гурту «Океан Ельзи» «Обійми», яку артисти заспівали на сцені разом. Марічка Падалко, а також виконавці на фінальному виході зʼявилися у футболках з меседжем Embrace Ukraine, що є зараз пріоритетним для України. 

марафон Німеччина Океан Ельзи

Упродовж ефіру чимало політичних лідерів висловили свою підтримку Україні, серед них і Олаф Шольц — федеральний канцлер Німеччини:

«Ми разом з вами (українцями – ред.) думками та серцями. Путін не переможе... Ми разом з вами, ми об'єднані. Ми будуємо плани повоєнного відновлення України».

Також до глядачів звернулися: премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, президент республіки Литва Ґітанас Науседа, президент Латвійської республіки Егілс Левітс, президент Колумбії Іван Дуке, пані премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Північної Македонії Димитар Ковачевський, премʼєр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, прем'єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте, прем’єр-міністр Ірландії Міхал Мартін, спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі, сенатор Національної асамблеї Королівства Таїланд, Голова парламентської групи дружби Таїланду та України Чен Намчайсірі, міністр закордонних справ Мальти Єн Борґ, пані Міністр з питань Європи та закордонних справ Республіки Албанія Олта Джачка, федеральний канцлер Республіки Австрія Карл Негаммер, пані Президент республіки Угорщина Каталін Новак.

«Марафон Save Ukraine — #StopWar засвідчив, що Україну сьогодні підтримує весь світ. Це безпрецедентна в сучасній історії консолідація мільйонів людей довкола героїчного українського народу, який бореться за свободу, за справедливість, за краще майбутнє для всієї Європи. Я вдячний кожному та кожній, хто  конкретними справами, внесками, діями підтримує Україну в цей важкий та історичний час», — прокоментував Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Першочергово, завдання марафону Save Ukraine — #StopWar — ще більше консолідувати міжнародну спільноту у її спротиві російській експансії, а також не дати жодній цивілізованій країні світу посунути питання війни в Україні на друге місце. 

Так, з меседжами #StopWarInUkraine, #stoprussia, #StandWithUkraine, #EmbraceUkraine на вулицях зібрались люди з різних континентів та понад 30 міст світу, зокрема Берлін, Лондон, Мілан, Торонто, Кашкайш, Стокгольм, Берн, Софія, Копенгаген, Таллінн, Афіни, Сан-Паулу, Курітіба, Відень, Вашингтон, Тирана тощо. Люди переглядали телемарафон на центральних площах і закликали допомагати Україні, відправляючи кошти через глобальну фандрейзингову ініціативу UNITED24 з метою закупівлі медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пораненим та постраждалим внаслідок війни. 

Крім цього, з Грецією, Ліваном, Австрією, Польщею, Італією, Францією, США та Канадою під час ефіру проводилися телемости. На знак підтримки місцеві приходили на захід з плакатами та футболками з написами українських міст, які найбільше постраждали від російських окупантів: Італія — Херсон, Франція — Буча, Австрія — Сєвєродонецьк, Польща — Бородянка, Канада — Ірпінь, США — Чернігів, Ліван — Харків, Греція — Маріуполь.

«В часи війни в Україні весь світ обʼєднується для допомоги. І другий марафон Save Ukraine — #StopWar ще один приклад співпраці тисячі людей задля здолання країни-агресора. Це ціла спільнота небайдужих громадян України та ЄС, які підтримують нашу культуру та українських виконавців і таким чином закривають величезні збори на потреби армії. Дякуємо кожному, хто зробив свій благодійний внесок. Будь-яка допомога є безцінною і наближає нас до перемоги», – додав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.

Загалом, станом на 31 травня в межах марафону на рахунок Міністерства охорони здоровʼя України вдалося зібрати понад 6 000 000 грн. Ці кошти будуть відправлені на закупку рентген-апаратів С-арки для регіонів, що приймають поранених. Крім цього, у межах проєкту «Динамо Київ» прийняли рішення відбудувати Гурівщинську амбулаторію ЗПСМ Бучанського району, яка повністю зруйнована внаслідок війни. Для повного відновлення закладу знадобляться мільйони гривень, які покриє футбольний клуб.

Також команда повідомляє, що марафон Save Ukraine — #StopWar започаткував збір коштів для закупки медичного обладнання, що є критично важливим в умовах війни. Тому мета придбати рентген-апарати, приблизна вартість яких складає 100 000 євро за одиницю, залишається. Для цього організатори та партнери телемарафону планують провести в червні та липні ряд акцій та проєктів, спрямованих на досягнення поставленої мети. Збір коштів на сайті також триває.

Сумарно прямий ефір телемарафону в Digital переглянули понад 350 000 людей, а трансляція потрапила в ТОП українського YouTube. Телеканали та VOD-платформи деяких країн показують телемарафон додатково у повторі або у запису, відповідно, збір коштів ще триває. 

Також упродовж ефіру ведучі розповідали про LaruHelpsUkraine — організацію, що займається гуманітарною допомогою в Берліні та надає підтримку українцям протягом всього міграційного циклу. 

Телемарафон Save Ukraine — #StopWar реалізується командами Департаменту великих шоу 1+1 media, фестивалю Atlas, Суспільне та Київстар, за підтримки футбольного клубу «Динамо Київ», Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства закордонних справ. Організовувати захід також допомагали: Havas, Semantic corpus, Pilecki-Institut, Vitsche.

Новини по темі