Свято Маланки 2023: коли та як відзначають в Україні

Коли Маланка 2023 в Україні: історія та традиції
freepik.com

Які існують традиції на свято Маланки в Україні?

Поділитися:

13 січня і Україні відзначали одразу кілька свят: Василів вечірЩедрий вечір та свято Маланки. Вже наступного дня, 14 січня за церковним календарем вшановують святителя Василя Великого, який був одним з отців Церкви та найбільш шанованих святих. У народі цей день називають Василів день або День Василя. Також 14 січня святкують Старий Новий рік та Обрізання Господнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖСвято Маланки та Василя: коли та як святкують (як водити козу, сценарій Маланки)

Свято Маланки в Україні: історія та як святкують

Маланка – українське народне і церковне свято, пов'язане з днем пам'яті преподобної Меланії. Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки. 

За церковними переказами, 13 січня – день преподобної Меланії (IV-V століття). Меланія народилася в християнській родині, дуже багатій і шанованій. Коли їй виповнилося 14 років, її видали заміж за парубка Апініана, який теж був вихідцем зі знатної родини. Усе своє майно ця молода родина використовувала для того, щоб допомагати тим, хто потребує допомоги. Після багатьох років богоугодних діянь Меланія оселилася на горі Єлеонській, а згодом там було засновано монастир. У преподобної Меланії було двоє дітей. Другі пологи були дуже важкими, а хлопчик, який з’явився на світ, незабаром помер. Тому святій часто моляться при важких пологах. Часто розігрували жартівливе весілля Меланки і Василя. Ім’я нареченого Меланії було обрано не випадково, адже слідом за її днем наступав день пам’яті Василя Кесарійського, який відкривав Новий рік. Отже, Меланине весілля – це символічна зустріч старого і нового року, з побажаннями врожаю і щастя в наступаючому році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2023: найважливіші свята та дати

Сценарій Маланки

На свято Маланки українці грають у "Меланку", щоб провести старий рік якомога веселіше:

►З гурту молоді вибирається хлопець, який найкраще вміє жартувати. Він переодягається й стає "Меланкою".

►Інші теж переодягаються: хто циганом, хто ведмедем, хто журавлем, хто чортом... одним словом, хто що цікаве придумає, те й утілює.

►Це дійство цілком може відбуватися й удень – тоді дітлахи юрбою біжать за переодягненими ряженими.

►Хлопці не до кожної хати заходять, а тільки до тих домів, у яких є надія зустріти дівчат. Як і при водінні кози, дозвіл пощедрувати слід випрошувати в пісенній формі. 

►Господар запрошує до хати, уся родина збирається подивитися на ряджених, особливо дівчата.

► "Меланка" ходить по хаті й робить шкоду: може сміття розкидати або посуд поперевертати. Господині знають цей звичай, тому уважно слідкують, щоб "Меланка" поводилася гарно, нічого не чіпала.

► Хлопці щедрують, висміюючи поганих господинь. Дівчата сміються й хвалять пісню й танці. Кожен із ряджених показує свої здібності: щосили витанцьовує.

►  Коли нарешті щедрівку скінчено, усі сідають до святкового столу. Якщо "Меланкою" обирають дівчину, то ця "Меланка" значно поважніша та статечніша; вона вбирається молодою. Дівчата, щедруючи, до оселі не заходять, а стоять попід вікнами та співають.

13 січня: прикмети дня

  • Якщо небо ясне і зоряне, буде хороший урожай гороху і сочевиці. Якщо ж зірки до ранку потемніють, то горох благополучно не дозріє.
  • Завірюха напередодні Васильєва дня – до великого врожаю горіхів.
  • Якщо вночі вітер з півдня дме, рік буде спекотним і благополучним, зі сходу – до врожаю фруктів, із заходу – до достатку риби і молока.
  • Якщо падає м’який сніг, то рік буде врожайним.
  • Теплий день – до дощового літа.
  • На деревах багато пухнастого інею – до хорошого медозбору і урожаю зернових.
  • На деревах ожеледь – вродять овочі і плоди.
Новини по темі