У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як Україна втратила та повернула незалежну церкву

У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як Україна втратила та повернула незалежну церкву

Вчора на 1+1 відбулася прем’єра історичного детективу Акіма Галімова «Таємничі манускрипти», який став продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії».

Поділитися:

У ході історичного масштабного розслідування творці проекту "Таємничі манускрипти" та залучені історики відкрили глядачам стерту із пам’яті історію так званих «темних віків» — 400 років української історії між татаро-монгольскою навалою та козацькою добою, яку раніше було прийнято вважати «руїною». Творці зробили сенсаційні викриття та дізнались, чому з поминальних книг Києво-Печерської Лаври було стерте ім’я великого правителя минулого – Великого князя Литовського Вітовта. Як, ким і чому фальсифікувалася українська історія. 

У картині було відтворено церкву, яка пов’язана з похованням Петра Сагайдачного. В рамках проєкту «Таємничі манускрипти» команда разом із вченими відтворила у 3D Богоявленський собор, він знаходився на території Братського монастирю, де був похований великий гетьман. Унікальну пам'ятку знищили більшовики, щоб приховати правду про людину, яка ходила у військові походи проти Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ фільмі «Таємничі манускрипти» на 1+1 розкриють правду, хто підірвав Успенський собор Києво-Печерської лаври

 «Таємничі манускрипти» — це одне з наших наймасштабніших історичних розслідувань. З нами працювало близько 30 істориків, протягом 5 місяців ми готувалися до зйомок проекту: працювали в бібліотеках, вивчали історичні дослідження. Вийшло дісно сенсаційне розслідування про історію України, але через призму історії церкви та так званих «темних віків». Це пов’язано з тим, що ми, як держава в сучасному розумінні, сформувалися саме завдяки церкві, після хрешення Русі. Все, що відбувалося з історією України, повязано з церквою і саме тут можна знайти відповіді на запитання минулого», — прокоментував автор фільму Акім Галімов.

таємничі манускрипти автор фільму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Лише декілька років тому українська церква стала незалежною. 6 січня 2019 з рук Вселенського патріарха Варфоломія метрополит Епіфаній отримав томос — церковний манускрипт, який підтверджує це.

«Однодумно проголошуємо, щоб уся православна церква, що знаходиться в межах політичносформованої, незалежної держави Україна, існувала віднині канонічно автокефальною, незалежною та самоврядною», — йдеться в перекладі тексту томосу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖРуйнування храмів як складова знищення української історії: продюсер фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов про роботу над пошуками правди

А от хто та за яких обставин зробив так, що українська церква втратила свою незалежність, перейшла під владу Москви та століттями не могла відновити свій статус, дивіться у новій частині документального історичного розслідування.

Новини по темі