ТОП-10 фактів про головну музичну подію до Дня Незалежності: чому всім варто подивитися «Ковчег «Україна» на телеканалі 1+1

Концерт "Ковчег "Україна": 10 фактів, чому його варто подивитися
Facebook Ковчег "Україна"

Напередодні Дня незалежності відбувся грандіозний концерт-подорож «Ковчег «Україна»: Х століть української музики». Це унікальна мистецька подія, яка поєднала традиції та новаторство у різних галузях мистецтва.

Поділитися:

28 серпня о 23:30 на телеканалі 1+1 відбудеться трансляція концерту «Ковчег «Україна»: Х століть української музики». Це унікальна мистецька подія, яка поєднала традиції та новаторство у різних галузях мистецтва.  Ми підготували 10 цікавих фактів, які розкажуть, чому варто подивитись концерт «Ковчег «Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Незалежності 1+1 покаже телеверсію унікального проєкту «Ковчег «Україна»

10 цікавих фактів про «Ковчег «Україна»

1. «Ковчег «Україна» – це понад 20 шедеврів української музичної спадщини: від архаїчних колядок до «ДахиБрахи», українські «золоті» і «платинові» сингли за останні десять століть. Також глядачі зможуть насолодитися звучанням великого симфонічного оркестру, 2 хорів – чоловічого і жіночого, 8 солістів, 5 музичних гуртів. У програмі концерту – багато неочікуваних речей: славнозвісний «Щедрик» прозвучить у цікавому прочитанні від композитора Івана Небесного; концерт Бортнянського зазвучить на бандурах замість клавесину; втрачені твори Василя Барвінського вперше після реконструкції прозвучать так, як їх задумав автор.

2. Глядачів вразить суперсучасна сцена з підйомними механізмами, яка буде нагадувати обриси корабля-ковчега. Екран у формі кола – це наше вітрило, сонце, що сходить, або ж портал між минулим і майбутнім України. Коло – це символ Сонця, нескінченності і циклічності усього живого, але водночас і циферблат годинника, ілюмінатор космічного корабля, українська чепрага або дукач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покоління Незалежних: якою бачать Україну її відомі ровесники? (Jerry Heil, Жан Беленюк, Стася Ровінська, Раміна Есхакзай, Lida Lee, Роман Сасанчин)

3. У концерті «Ковчег «Україна» взяли участь: гурти «ДахаБраха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Молодіжний симфонічний оркестр під керівництвом диригентки зі світовим ім’ям Оксани Линів, Національна чоловіча капела «Дударик», Київський дівочий хор ім. Лисенка, Уляна Горбачевська, оперні солістки – сопрано Оксана Нікітюк та тенор Назар Тацишин. Також до концерту приєднаються зірки української сцени – Джамала, Святослав Вакарчук, Аліна Паш та фротвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна. Особливий гість концерту –  85 річна співачка з Полісся Домініка Чекун – хранителька традиції ритуального співу Полісся.

Джамала Ковчег
4. Спеціально для «Ковчег «Україна» Сергій Жадан та гурт «ДахаБраха» написали пісню «Птах» – легенду про Ноя на український лад. Організатори називають цю пісню гімном проєкту «Ковчег «Україна».

5. Глядачі побачать яскраву четвірку ведучих концерту: Машу Єфросиніну, Ніну Матвієнко, Михайла Романчука та Тараса Цимбалюка.

6. Музичну програму концерту буде супроводжувати мультимедійна інсталяція з використанням новітніх технологій – голографічні проекціії, AR-ефекти доповненої реальності, коли зображення виходить за межі екрану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 30-річчя Незалежності України говоримо про українську мову з найавторитетнішим філологом країни Олександром Авраменком

7. Відеоряд до концерту складатиметься з шедеврів традиційного мистецтва України. Глядачі побачать гуцульські ікони на склі, полтавські рушники, плахти, килими, вишиті сорочки ХІХ ст., кераміку Поділля і  Гуцульщини, барокові різьблені іконостаси, скульптури Пінзеля, фрески Софії Київської, графіку Олени Кульчицької і Богдана Сороки та багато іншого.

8. Ініціаторкою і креативною продюсеркою проєкту є культурна менеджерка, письменниця Ярина Винницька. Співавторка проєкту і головна диригентка – зірка світової класичної сцени Оксани Линів. Це один із проєктів одноіменної культурної платформи Ковчег «Україна». Метою платформи є створення знакових культурних продуктів, що поєднують традиційне і новаторське, архаїчне і сучасне у таких секторах креативних індустрій, як книговидання, музика, кіно, виставкова діяльність, освіта.

9. До створення проєкту долучилась команда телеканалу 1+1 – керівник департаменту виробництва Big Entertainment Shows Володимир Завадюк, виконавчий директор Богдан Шевченко, режисерське тріо TRI Directions у складі Наталі Ровенської, Наталі Лисенкової і Марії Григоращенко. Саме вони відповідають за режисуру концерту, мультимедійну підтримку та спецефекти, а також за організацію телетрансляції концерту. «Ковчег «Україна» – це 30 тон сценічних конструкцій і LED-екран площею понад 50 кв.м.

Ковчег

10. Проєкт «Ковчег «Україна» має велику просвітницьку мету: познайомити широке коло слухачів з шедеврами музичної та візуальної спадщини України. Це буде справжній мистецький Ковчег, куди автори проєкту завантажать увесь культурний капітал країни. 

Телеверсію концерту «Ковчег «Україна»: Х століть української музики» покажуть 28 серпня о 23:30 на телеканалі 1+1. Не пропустіть!

Новини по темі