Топ-5 українських страв, відомих на весь світ
Історія українських гастрономічних надбань.
1. Борщ
Борщ є однією з найхарактерніших та найпопулярніших страв української кухні, і його історія нараховує сотні років. Саме походження борщу є об'єктом багатьох легенд та варіацій, проте відомо, що ця страва стала символом української кулінарії. Часто кажуть, скільки є українців, стільки є і рецептів борщу.
За однією з версій, борщ був уперше приготовлений на території Київської Русі ще в XIV столітті. Назва страви утворилася від кореня “бор”, що означає “червоний” і стародавнього “щ” , що відображає наявність капусти в рецепті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 порад, щоб покращити вашу українську мову
Цікаві факти про український борщ:
- З 2022 року рецепт борщу є об'єктом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
- Український борщ не лише смачний, а й корисний для астронавтів. Науковці включають борщ в космічні меню через його багатий вміст поживних речовин, вітамінів та енергії.
- У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід, вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.
- У класичний український борщ, на завершення варіння, обов'язково додають свіже свиняче сало, яке ретельно товчуть з часником, сіллю і зеленню. Після цього каструлю знімають з вогню, накривають кришкою і залишають борщ настоятися принаймні півгодини.
- На Закарпатті відзначається особливість – в цьому регіоні практично відсутній власний варіант борщу. Зрідка тут готують борщ лише з картоплі та буряка, без капусти.
2. Вареники
Ще одна надзвичайно відома страва традиційної української кухні. Вареники це символ плодючості та достатку в нашій культурі. Традиційно їх готували під час святкових подій, особливо на гуляння, пов'язані з жнивами та врожаем.
Історія вареників сягає глибокої давнини, і перші згадки про цю страву важко встановити через відсутність писемних джерел. Однак, деякі вчені вважають, що подібні до вареників страви існували ще в часи давніх словʼянських народів.
- В різних регіонах України існують унікальні варіації вареників. Наприклад, на Закарпатті вони можуть мати густу начинку, тоді як на півдні країни популярні вареники з сиром та горіхами.
- У 2019 році у Львові встановили рекорд – приготували найбільший вареник у світі. Вага цього вареника становила понад 60 кілограмів.
3. Сало
Сало – перлина нашої гастрономії. З давніх часів сало, в першу чергу, зберігалося як консервована страва на запаси взимку. Високий вміст жирів цього продукту корисний для терморегуляції в холодні пори року. Сало здобуло визнання і популярність за межами України, ставши предметом дегустацій, гастрономічних подій та кулінарних експериментів. Українці ж готують сало в різних варіаціях, включаючи солоне, копчене, мариноване чи просто свіже.
Цікавий факт – українці не є лідерами за споживанням сала. Згідно зі статистикою ООН і Євросоюзу, найбільше кількості сала споживають у Данії.
4. Деруни
Цю страву особливо цінують у північних та східних областях України. Назва "деруни" походить від способу приготування, де основним і постійним інгредієнтом є терта, або, як її ще називають, "дерта" картопля. Решта компонентів може змінюватися відповідно до традицій конкретного регіону чи особливих уподобань родини. Така, на перший погляд, проста страва є невідʼємною частиною української гастрономічної спадщини.
Майже кожен регіон України має власну назву для цієї чудової страви – кремзлики, тертюхи, рисилованики, терчаники і ще багато інших. За традицією, деруни готували у неділю та їли на сніданок або вечерю. Нерідко їх подавали і до святкового столу на такі свята, як Благовіщення.
Фото: Dialect Stat (facebook)
5. Кутя
Головний інгредієнт куті — пшеничні зерна або жито, які варяться або заливаються гарячою водою, а потім суміш прикрашається медом, маком, горіхами та іншими смаколиками. Вона в нас тісно пов'язана ще з язичницькими обрядами та віруваннями. За легендою, кутя була принесена в жертву предкам для родючості землі, та згодом вона стала невід'ємною частиною святкових страв і в християнські часи.
Кутя буває трьох видів:
- Багата кутя– це пісна страва , що її готують на Святвечір або Різдво. Багата кутя вражає різноманіттям інгредієнтів та є особливою частиною святкувань Різдва.
- Щедра кутя. Цей вид куті готується перед Новим роком і є більш насиченим варіантом. До основної зернової основи може додаватися вершкове масло, вершки або молоко.
- Голодна Кутя –готується до Водохрестя. Вона має просту рецептуру і складається в основному з зернової основи і підсолоджувача.
Більше цікавого та корисного читайте на сайті 1+1.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаві факти про головного актора серіалу "Мольфар"