У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як фальсифікувалась історія України

У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як фальсифікувалась історія України

Історичний детектив Акіма Галімова «Таємничі манускрипти», прем’єра якого нещодавно відбулась на телеканалі 1+1, стрімко набирає перегляди в мережі.

Поділитися:

У фільмі "Таємничі манускрипти" розвінчуть столітні міфи та повертають українцям справжню історію нашої держави. У новій серії циклу «Україна.Повернення історії» творці показали, як і чому фальсифікувалася наша історія, а також розкрили деталі того, як наша держава втратила та повернула незалежність церкви. Лише за місяць на Youtube фільм переглянули майже 815 тисяч разів.

Зокрема, Акім Галімов та його команда працювали в Стамбулі, де знайшли відомості про те, як 100 років тому на українських дипломатів, що представляли УНР в Туреччині, було розпочато справжнє полювання. Вони вже тоді, століття тому, намагалися отримати Томос, акт про церковну незалежність, який був необхідний молодій республіці. Щоб цього не відбулося, таємні російські агенти отримали завдання знищити українську делегацію, а до Константинопольського патріарха вирушили московські священники переконувати його, що давати Томос не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як Україна втратила та повернула незалежну церкву

Також у фільмі розкривається справжне значення Томосу, який багато дослідників історії порівнюють з актом про Незалежність країни. За цим документом насправді ховається величезний відрізок історії української церкви, а відтак і самої України, який був знищений Москвою. Зокрема, ті часи коли Київ та Москва пішли абсолютно різними шляхами. 

таємничі манускрипти фільм

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

З самого початку свого заснування Київська церква була частиною Константинопольської патрархії, однієї з найдавніших християнських церков світу. У 1686 році Москві обманом вдалося отримати в своє підпорядкування Київську митрополію, яка на той момент вже мала свою понад півтисячолітню історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Темні віки» в історичному детективі «Таємничі манускрипти»: чому ім’я литовського князя стерли зі сторінок унікального древнього рукопису

Найціннішим у фільмі було те, що вдалося показати оригінал тексту рішення, на основі якого відбулася «передача». Цей текст викрив величезну аферу, наслідки якої ми відчуваємо і досі. 

«Наша історія складається з величезної кількості подій та героїв. І якщо 100-200-300 років тому було складно визначити, що було головним, а що другорядним, то сьогодні ми можемо це зробити. В нашому циклі, за допомогою фахових, авторитетних істориків, ми відібрали та показали речі, які визначним чином вплинули на Україну. Це те, що сформувало нас такими, якими ми є, те, що пояснює нашу реальність, стан речей сьогодні, наші актуальні проблеми. Мені здається, це основна цінність проєкту «Україна. Повернення своєї історії», і фільму «Таємничі манускрипти зокрема», — каже автор та продюсер проєкту Акім Галімов.

Акім Галімов

Дивіться фільм «Таємничі манускрипти» за посиланням.

Новини по темі