У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» відтворять модель знищенного Богоявленського собору

Сьогодні відбудеться прем’єра історичного детективу Акіма Галімова Таємничі манускрипти

Прем’єра історичного детективу Акіма Галімова «Таємничі манускрипти» на 1+1.

Поділитися:

Сьогодні, напередодні католицького Різдва, о 23:10 на 1+1 відбудеться прем’єра історичного детективу Акіма Галімова «Таємничі манускрипти», який стане продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії».

Вперше глядачі дізнаються, чому з поминальних книг Києво-Печерської Лаври було стерте ім’я великого правителя минулого – Великого князя Литовського Вітовта. Як і чому фальсифікувалася історія. Також, у картині буде відтворено церкву, яка пов’язана з похованням Петра Сагайдачного. В рамках проєкту «Таємничі манускрипти» команда разом із вченими відтворила у 3D Богоявленський собор, він знаходився на території Братського монастирю, де був похований великий гетьман. Унікальну пам'ятку знищили більшовики, щоб приховати правду про людину, яка ходила у військові походи проти Москви.

таємниці манускрипти фото

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнування храмів як складова знищення української історії: продюсер фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов про роботу над пошуками правди

У день прем’єри автор фільму Акім Галімов завітав до студії «Сніданку з 1+1» та розповів:

 «Таємничі манускрипти» – це одне з наших наймасштабніших історичних розслідувань. З нами працювало близько 30 істориків, протягом 5 місяців ми готувалися до зйомок проекту: працювали в бібліотеках, вивчали історичні дослідження. Вийшло дісно сенсаційне розслідування про історію України, але через призму історії церкви та так званих «темних віків». Це пов’язано з тим, що ми, як держава в сучасному розумінні, сформувалися саме завдяки церкві, після хрешення Русі. Все, що відбувалося з історією України, повязано з церквою і саме тут можна знайти відповіді на запитання минулого. Забігачи наперед, скажу, що в фільмі ми застосували технологію, яка допомогла нам відновити вигляд Богоявленського собору, місце, що пов’язане з похованням гетьмана Петра Сагайдачного. Для цього ми залучили велечезну кількість експертів і за 3 місяці зробили 3D-модель. Сподіваюсь, що глядачам фільм сподобається, адже українцям цікаво дізнаватися свою історію».

Ведучий "Сніданку з 1+1" Єгор Гордєєв відмітив, що фільми циклу "Україна. Повернення своєї історії" набирають на YouTube по 4 мільйони переглядів, що підтверджує високу зацікавленність глядачів.

Крім того, у четвертому фільмі циклу розвінчають міф, що період «темних віків», який був між Київською Руссю і козаками – це час руїн.

«Існує міф, що монголи прийшли і все випалили, а найкраще пішло на північ, де начебто і почала розвиватися Русь, що пізніше перетворилася на Російську імперію. Це абсолютна неправда, і власне про це і фільм: про цей період, про ці 400 років — «темні віки». У Литві були знайдені мапи кордонів Великого князівства Литовського тих часів, і якщо вдивлятися, то вся наша територія, особливо Волинь, просто “всіяна” замками.  Це говорить про те, що тут існувала еліта –  шляхта, яка нікуди не зникла після монгольської навали. Іншими словами, на цій території жили і розвивались українці, для яких об’єднуючим фактором стала церква. Саме тому ми і досліджуємо історію церкви», – коментують творці фільму.

таємниччі манускрипти фото

Нагадаємо, у четвертому фільмі автор історичних проєктів «Україна. Повернення своєї історії», «Таємниці великих українців», «Скарби Нації» Акім Галімов продовжить розвінчувати міфи та розкривати маловідомі факти з української історії, які довгі століття намагались стерти з пам’яті українців. Ще зі школи знання історії України обмежуються трьома епохами: Київська Русь, Козацька держава та боротьба за незалежність в кінці 19 – на початку 20 століття. Через акценти на цих епохах з курсу історії України випадають цілих 400 років. Саме їх історики називають «темним періодом української історії». Здається, ніби на українських землях увесь цей час нічого не відбувалось. Але чи правда це так? Відповіді на головні запитання розслідування також пояснюють багато подій новітньої української історії, які відбувалися на наших очах, і результатом яких стало відновлення духовної незалежності України.

Фільм виробляється управлінням оригінальних форматів 1+1 Production

Сценарист та співведучий – Руслан Шаріпов, режисерка фільму – Тетяна Шовкун, операторка – Катерина Гуцол, сценарист - Володимир Омельченко.

Виконавчий продюсер – Станіслав Зурахов

Новини по темі