У новій серії документального циклу «Українські палаци. Золота доба» розкрили таємницю, як жили цукрові олігархи України 100 років тому

У новій серії документального циклу «Українські палаци. Золота доба» розкрили таємницю, як жили цукрові олігархи України 100 років тому

Транслюється проєкт на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00. 

Поділитися:

Автори циклу «Українські палаци. Золота доба» продовжують знайомити глядачів 1+1 video та офіційного YouTube каналу 1+1 із величною архітектурною спадщиною України. Минулої п’ятниці у новому випуску 8-серійного документального циклу розкрили секрети маловідомого маєтку, який знаходиться далеко від туристичних маршрутів – у Шарівці Харківської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Українські палаци. Золота доба»: як в палаці на Хмельниччині опинилися статуї Мікеланджело

Господар палацу у Шарівці, німецький бізнесмен Леопольд Кьоніг, був цукровим магнатом. Він придбав у Харківській області володіння розміром із сучасне місто-мільйонник, і за спогадами сучасників, створив на цих землях «маленьку Німеччину». Кажуть, що Кьоніг був настільки багатим, що влітку насипав у парку гірку із цукру, щоб його діти могли кататись на санчатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВласний аеродром та парк екзотичних тварин: чим вразила перша серія циклу «Українські палаци. Золота доба» про маєток Юзефа Потоцького

Сьогодні увесь палацовий комплекс зберігся майже у первісному вигляді, тож туристи можуть насолодитись його надзвичайною архітектурою. Барон облаштував свій розкішний палац із розмахом – побудувавши його на основі старого палацового комплексу, він вдосконалив територію навколо, адже вважав, що усе у маєтку має бути достойним королів.

Українські палаци. Золота доба

Саме тому довкола палацу зводиться багаторівневий сквер з місцями для відпочинку. Дві декоративні вежі палацу отримали своє практичне застосування – вони стали водонапірними станціями, щоб дружина барона Кароліна Пампель завжди мала теплу воду у своєму будуарі.

Українські палаци. Золота доба

Обідня зала у палаці була оснащена механічним ліфтом для подачі страв, а стелю розмалював один із найдорожчих німецьких художників того часу Отто Пеннер. У величезному парку розміщувався комплекс оранжерей, де навіть взимку вирощували квіти, які прикрашали інтер’єри маєтку. У спеціальних будиночках розводили фазанів для столу барона.

Українські палаци. Золота доба

Після смерті Леопольда Кьоніга Шарівку успадкував його син – Леопольд молодший. Як склалася доля власника маєтку та самого розкішного палацу після приходу на Харківщину радянської влади – дивіться у повному випуску циклу «Українські палаци. Золота доба».

Нагадаємо, в документальному циклі із 8 серій продюсер історичних стрічок на 1+1 Акім Галімов разом з командою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFX відтворюють 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців. 

Транслюється проєкт на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00. 

Проєкт в 2021 році став переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що був організований медіаконсалтинговою компанією Media Resourсes Management (MRM) за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA) та "Зміцнення Громадської Довіри" (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Новини по темі