Власний аеродром та парк екзотичних тварин: чим вразила перша серія циклу «Українські палаци. Золота доба» про маєток Юзефа Потоцького

Власний аеродром та парк екзотичних тварин: чим вразила перша серія циклу «Українські палаци. Золота доба» про маєток Юзефа Потоцького

Транслюватиметься проєкт на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00.

Поділитися:

Сьогодні на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 відбулась прем’єра документального проєкту під назвою "Українські палаци. Золота доба від команди продюсера, автора історичних циклів «Таємниці великих українців» та «Україна. Повернення своєї історії» на телеканалі 1+1 Акіма Галімова. В документальному циклі із 8 серій за допомогою істориків, архітекторів з 3D реконструкцій та спеціалістів VFX будуть відтворені 8 повністю або частково зруйнованих українських палаців. 

Транслюватиметься проєкт на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1 щоп’ятниці о 19:00. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

У першому випуску глядачі побачили історію палацу підприємця Юзефа Потоцького у Антонінах Хмельницької області, де розводили породистих коней, влаштовували екзотичні полювання, збудували власний аеродром та навіть облаштували зоопарк із левом.

Палац Потоцьких

Цікаво, що наразі від замку нічого не лишилося, тому автори проєкту відтворювали вигляд палацу лише по архівних документах, фотографіях і створили унікальну 3D-модель.

Палац Потоцьких

«Мене особисто дуже вразив факт, що в британському Королівському музеї зберігається череп коня з Антонін, і це дуже відомий та цінний артефакт. Адже це був титулований арабський скакун, який взяв усі можливі нагороди – гордість маєтку Юзефа Потоцького», – розповів Акім Галімов у студію «Сніданку з 1+1».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор історичних фільмів “Україна. Повернення своєї історії” на 1+1 запускає унікальний проєкт, в якому відтворюватимуть у 3D зруйновані українські палаци

І дійсно, понад 100 років у Британському національному музеї в Лондоні зберігають череп коня Сковронека, вирощеного в стайнях палацу в Антонінах. Завдяки своїм першокласним характеристикам – формі голови, довжині шиї, пропорції тіла, він став взірцевим жеребцем, на якого і досі рівняються досвідчені конезаводчики. Аристократи записувались у черги, щоб придбати потомство Сковронека. За цього коня на початку ХХ століття пропонували 250 тисяч доларів, що нині дорівнює 5 мільйонам доларів.

Палац Потоцьких

Палац був побудований європейським архітектором у стилі необароко, пізніше його добудував Фердинанд Фельнер - архітектор Одеського оперного театру. Палац був не тільки оснащений електрикою та телефонною лінією, що на той час могли собі дозволити лише найбагатші люди, а і вражав гостей вишуканими прийомами та розвагами. Так, володар маєтку пропонував своїм гостям взяти участь у полюванні типу par force. Ця англійська традиція полягала у тому, що у кінці полювання тварину не вбивали, а лише виривали у неї шмат шерсті. Із Африки родина Потоцьких привезла левеня для власного домашнього зоопарку. Потоцький так сильно прикипів душею до свого екзотичного улюбленця, що поставив йому та його матері левиці пам’ятник у парку на території палацу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Чим іще вражав палац Юзефа Потоцького у Антонінах Хмельницької області, дивіться:

Цікаво, що проєкт відзняли ще до війни, і планували запустити перед початком туристичного сезону, щоб відкрити українцям більше цікавих пам‘яток, які можна відвідати.

Палац Потоцьких

Але все змінилося з початком військової агресії росії проти України, тож тепер проєкт набув глибшого сенсу.

«Настав час відновлювати нашу історію, адже довгий час українцям забороняли знати правду про свою країну, насаджували історичні міфи, розповідали про «буржуїв» та «націоналістів», а по факту просто відрубали наше коріння. Але тепер інтерес українців до власної історії росте, і я вірю, що ми встали на шлях відновлення нашої пам’яті і зокрема національних пам’яток», – сказав продюсер.

Акім Галімов

Наступної п’ятниці о 19:00 глядачі побачать історію маєтку в місті Сколе Львівської області, який збудували брати Герман, Бернхард і Альберт Гредлі. Родина Гредлі була власником міжнародної компанії по обробці та продажу деревини, а в Європі прославилась як постачальники паркету для Букінгемського палацу. 

Дивіться історичний документальний цикл «Українські палаци. Золота доба» щоп’ятниці о 19:00 на 1+1 video та офіційному YouTube каналі 1+1.

Проєкт в 2021 році став переможцем конкурсу соціально вагомого контенту PITCH UA 3, що був організований медіаконсалтинговою компанією Media Resourсes Management (MRM) за підтримки Проєкту Transformation Communications Activity (TCA) та "Зміцнення Громадської Довіри" (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України.

Новини по темі