Українські документальні фільми, які варто подивитися

Варто подивитись: найкращі українські документалки — 1+1

Підбірка документалок, які допоможуть краще пізнати Україну.

Поділитися:

Під час повномасштабного вторгнення росії на територію країни документальні фільми про історію нашої країни набувають ще більшої актуальності та стають чи не обов'язковими для перегляду кожним українцем. Які ж українські документалки варто подивитись?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Історії України: відновлення правди” - на “1+1 Україна” стартують вечори документальних фільмів

Українські документальні фільми, які варто подивитись кожному

♦ Цикл "Україна. Повернення своєї історії"

Український історичний цикл документальних фільмів Акіма Галімова. Складається з 4-х епізодів, в яких розвіюють історичні міфи, нав'язані українцям протягом багатьох століть.

  1. Україна. Повернення своєї історії
    У першій частині циклу команда проєкту разом із онукою розстріляного українського етнографа Антіна Оніщука розкриває факти, пов’язані з його смертю. У фільмі показано, як протягом століть переписувалася українська історія і знищувалися ті, хто боровся за незалежність країни.За допомогою експертів-криміналістів створений гіпотетичний портрет гетьмана Івана Мазепи, а також за кістками черепа відтворено зовнішність дружини Ярослава Мудрого, шведської принцеси Інгігерди.
  2. Україна. Повернення своєї історії-2
    У другій частині циклу разом з донькою українського археолога Володимира Грінченка команда проєкту розкриває факти, пов'язані з історією Київської Русі. В рамках проєкту було відтворено обличчя Ярослава Мудрого.
  3. Україна. Повернення своєї історії-3. Скарби нації
    У третій частині циклу команда проєкту разом з нащадком останнього гетьмана України Кирила Розумовського розшукує вкрадені козацькі реліквії та викриває масштабну крадіжку реліквій росіянами. В рамках проєкту був створений список вкрадених артефактів, який був переданий Міністерству культури України для роботи над поверненням їх в Україну.
  4. Україна. Повернення своєї історії-4. Таємничі манускрипти
    У четвертому фільмі циклу "Україна. Повернення своєї історії" команда проєкту розслідує справу вбитого митрополита Георгія Ярошевського, і розкриває таємницю "темних віків". У стрічці йдеться про те, чому знищувалася українська історія і викривається масштабна оборудка щодо привласнення церковної історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як фальсифікувалась історія України

Дивіться цикл документальних фільмів — Історії України: Відновлення правди, щосуботи о 23:20 на 1+1 Україна.

♦  Розщеплені на атоми

26 квітня, у день пам’яті Чорнобильської трагедії, о 22:50 на телеканалі "1+1 Україна" покажуть документальну драму "Розщеплені на атоми". Фільм містить документальні кадри, які були зняті в зоні відчуження, місті Прип'ять, в безпосередній близькості до атомного реактора, а також художню реконструкцію подій тих часів. Автором фільму є журналістка та телеведуча Світлана Усенко.

Дивіться документальний фільм про Чорнобильську трагедію у фільмі "Розщеплені на атоми" у середу, 26 квітня о 22:50 на "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті Чорнобильської катастрофи: що важливо пам'ятати про трагедію

Новини по темі