Важливо знати: зміни у виплатах для ВПО, тарифи на світло та газ — що чекає українців з 1 грудня

Які зміни чекають на українців з 1 грудня: платежі та виплати
Unsplash

Які зміни у державних виплатах та комунальних платежах будуть в Україні з 1 грудня 2023 року?

Поділитися:

З 1 грудня 2023 року в Україні відбудуться певні зміни у державних виплатах. Це буде останній місяць з грошовими виплатами для пенсіонерів від ООН, а порядок виплат для ВПО удосконалять. Чого чекати взимку 2023 року?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: в Україні змінили порядок надання житлових субсидій

Виплати для ВПО: що зміниться з 1 грудня

Нагадуємо, в Україні працюють виплати для ВПО: 3000 гривень на місяць для дітей та осіб з інвалідність, усім іншим — по 2000 гривень. З 1 листопада 2023 року допомогу призначатимуть на сім’ю, яка вперше звернулася за виплатою, та буде надана щомісяця одному з членів сім’ї. Від початку осені для деяких категорій переселенців уже скасували право на грошову допомогу.

На своєму засіданні 21 листопада Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги, зокрема:

  1. Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.
  2. разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.
  3. ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Що буде з пенсіями з 1 грудня

До кінця 2023 року не буде індексацій пенсій, тому розмір пенсій залишиться незмінним. Вікову надбавку отримають пенсіонери, яким протягом року виповниться 70, 75 або 80 років — 300, 456 або 570 гривень. Деякі категорії пенсіонерів, які є ВПО, можуть отримати додаткову грошову допомогу від ООН. Зокрема це буде останній місяць, коли виплати від організації будуть можливими. 

Грошова допомога до кінця 2023 буде виділена за такими критеріями:

► пенсіонер є ВПО та проживає в зонах активних або можливих бойових дій;

► державна пенсія не перевищує 3 тис. гривень;

► якщо громадянин не отримував жодних додаткових виплат від міжнародних організацій від 1 березня 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація в Україні: чого чекати з 1 грудня

 

Тарифи на світло з 1 грудня

З 1 червня змінилися тарифи на електроенергію для населення, які зараз становлять 2,64 гривні за кіловат-годину і залишаться незмінними до завершення опалювального сезону. Збільшення вартості електроенергії буде застосовано лише до непобутових споживачів. 

Тарифи на воду з 1 грудня

Наразі сталим залишать і тариф на воду. Вартість комунальної послуги варіюється у різних регіонах України.

Тарифи на газ з 1 грудня

Найбільший постачальник газу в Україні Нафтогаз не буде підіймати вартість палива через воєнні дії. До травня 2024 ціна на газ буде сталою — 7,96 гривні (з ПДВ) за кубометр. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати! В Україні хочуть ввести додаткову платіжку за газ: кому доведеться платити

Канапка з нутовим пюре та яйцем. Як приготувати, дивіться сюжет у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Новини по темі