Висока температура тіла чи тиск: що робити, якщо до медичної допомоги не дістатися (рекомендації МОЗ)

Висока температура тіла та тиск: домедична допомога в умовах війни (рекомендації МОЗ)
Pexels/polina_tankilevitch

Що робити, якщо підвищився тиск чи температура тіла, а до лікаря через обстріли та воєнний стан не дістатися швидко? Розповіли у МОЗ.

Поділитися:

Через воєнний стан, обстріли багатьох населених пунктів України російськими загарбниками та необхідність перебувати у бомбосховищах буває складно вчасно отримати медичну допомогу, навіть якщо вона конче необхідна. У МОЗ нагадують, що самолікування шкідливе, але у критичних випадках все ж треба знати, як діяти, щоб не допустити погіршення стану хворого. Отже, що робити при підвищенні температури тіла та/чи артеріального тиску в умовах відсутності доступу до медичної допомоги?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аптечка для сховища: що важливо взяти з собою в укриття

Домедична допомога при підвищення температури тіла: рекомендації МОЗ

Якщо у вас чи вашої дитини підвищилася температура тіла, але огляд лікаря є наразі неможливий, у МОЗ радять діяти наступним чином:

Висока температураФОТО: Facebook Міністерство охорони здоров'я України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зупинити кровотечу: правила невідкладної допомоги від лікаря Комаровського

Домедична допомога при підвищенні артеріального тиску: рекомендації МОЗ

У стресових ситуаціях часто загострюються хронічні хвороби, серед яких і гіпертонія. Крім того, підвищення артеріального тиску так само може бути реакцією на стрес. Як діяти при підвищеному тиску без доступу до медичної допомоги, рекомендують фахівці МОЗ:

тискФОТО: Facebook Міністерство охорони здоров'я України

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Термічні опіки: що робити, щоб допомогти постраждалому, а що категорично заборонено (поради МОЗ)

За першої ж можливості зверніться за консультацією до лікаря, особливо якщо мова йде про дитину. Оптимально зробити це офлайн, але якщо немає такої можливості, може допмогти і онлайн-консультація. Пам'ятайте, самолікування може бути шкідливим і є допустимим лише у крайніх випадках, коли стан людини терміново треба покращити. 

Новини по темі