Воздвиження Хреста Господнього 2023: нова дата, історія та традиції дня

Коли Воздвиження Хреста Господнього 2023

Коли Воздвиження Хреста Господнього 2023 за новим календарним стилем?

Поділитися:

Воздвиження Чесного Хреста Господнього, або ж Здвиження чи Здвиг — одне з дванадцяти великих церковних свят, приурочене знайденню хреста з розп'яття Ісуса. За новим календарем, у 2023 справляти Воздвиження будемо у нову дату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво Пресвятої Богородиці: дата, історія та традиції дня

Коли Воздвиження Хреста Господнього 2023: нова дата

Через перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар від 1 вересня 2023 року дати більшості церковних свят зазнали змін. Відтепер Воздвиження ми справлятимемо 14 вересня. До переходу українці святкували церковну подію 27 вересня.

Воздвиження Хреста Господнього: історія та традиції

Згідно з переказами, рівноапостольна імператриця Олена вирушила на пошуки християнських святинь до Єрусалима. Було знайдено 3 хрести, проте не можна було зрозуміти, на якому з них розіп'яли Ісуса. Ці три хрести по черзі прикладали до хворої жінки, і один з хрестів зцілив її — саме він виявився Господнім. На місці виявлення хреста побудували Храм Воскресіння Христового, де зберігалася одна з частин Хреста. На наступний день після освячення храму встановили святкування Воздвиження Хреста Господнього. Частина хреста через кілька століть була вкрадене з храму. Що з ним стало далі — невідомо. Ймовірно, хрест розбили на маленькі частинки та розвезли по світу.

Свято належить до 12-ти великих свят, має один день передпразництва та 7 днів попразництва. Слово "воздвиження" можемо пояснити "піднесення", тобто урочистий обряд прославляння Хреста Господнього. З найдавніших часів стало традицією в цей день стало дотримання суворого посту.

14 вересня на день Воздвиження Хреста Господнього у церквах проводять святкові богослужіння і літургія. Після відвідування храму традиційно кроплять будинок святою водою, малюють на домі хрести або вішають власноруч зроблені символи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михайлове диво: що не можна робити

Існують такі повір'я, пов'язані з  Воздвиженням Хреста Господнього:

  • Ночі після 14 вересня ознаменуються першими заморозками, а тому тепла вже чекати марно — готуйтеся до зими.
  • На Воздвиження тепло зрушиться, а холод насунеться.
  • До цього дня намагалися зібрати весь урожай.
  • Здавна на Воздвиження заготовлювали капусту.

Дивіться відео про здорожчення продуктів восени:

 

 

Новини по темі