Всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів: «Я зараз займаюся евакуацією української талановитої молоді»

Всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів: «Я зараз займаюся евакуацією української талановитої молоді»

Оксана Линів розкритикувала подвійну мораль Заходу та застерегла щодо втрати культурного потенціалу України на світовій арені.

Поділитися:

Оксана Линів є однією з кращих диригенток світу, у 2021 році стала першою жінкою-диригенткою за всі 145 років історії Байройтського фестивалю, яка диригувала на найпрестижнішому оперному фестивалі світу. Всесвітньо відома українка, звичайно, не лишається осторонь у такі тяжкі для нашого народу часи та всіляко підтримує земляків у боротьбі проти російської агресії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ"Я почала воювати проти агресора по-своєму", — Джамала дає інтерв'ю за інтерв'ю, виконуючи "1944"

Сьогодні, 5 березня, Оксана мала пряме включення у студії "Сніданку.Онлайн", в якому прокоментувала свою боротьбу на інформаційному фронті та розповіла, що, на її думку, є зараз першочерговим завданням для культурного спротиву. 

Боротьба на інформаційному фронті дуже важлива. У мене фактично кожного дня включення та інтерв‘ю з різними міжнародними каналами (Німеччина, Франція, Італія, Великобританія). Останнім часом я вже сказала, що не буду давати інтерв’ю для запису, я буду давати інтерв’ю тільки в прямій мові, щоб мене не могли "вирізати". Бо кожного разу, коли я починаю говорити про вину ЄС та НАТО, тобто про цю політику, яка фактично довела ситуацію до тої точки, коли Путін дійсно напав на Україну, а всі просто споглядають і фактично ніяких активних рішень не приймають, то цю критику ніхто не хоче чути. Всі сфокусувалися на тому «ну а як ви вважаєте те, що зараз всіх російських артистів блокують, з ними розривають контракти — чи це правильно, це ж музика, вона має бути про прекрасне, вона має об’єднувати…що це зараз подвійна мораль та подвійна політика?..». Я на це кажу, що подвійна мораль полягає в тому, що 8 років після анексії Криму росією не було прийнято ніяких рішучих санкцій, всі вони були зроблені формально, а паралельно була торгівля з росією, було загравання фактично з агресором і це все призвело до того, що зараз вся ситуація вийшла з-під контролю.

Оксана Линів

Окрім чіткої громадянської позиції, Оксана Линів також чітко окреслила стратегію роботи для культурного розвитку України вже зараз:

Я переживаю за той бум українського гімну, який виконується зараз на всіх контитентах, на кожному концерті, а саме: щоб виконання гімну та жовто-блакитна підсвітка не стали тою галочкою для факту в розрізі «ми вже щось зробили для України». Зараз дуже важливо втримати цю хвилю, щоб коли саме пішов справді величезний інтерес до українського продукту, музики, культури, закумулювати всі сили для максимально цікавого мистецького контенту, який можемо зараз як культурний десант «висадити» в світ.  

Оксана Линів

Оксана Линів також відмітила: 

Друге, за що я хвилююся – наша молодь заблокована зараз по українських містах. Це артисти, письменники та поети, солісти балету, музиканти, митці знаходяться в обороні, вони не можуть займатися, не можуть виїхати… Це означає, що ми можемо втратити через 2-3 роки потенціал на світовій арені. Цього не можна допустити, бо зараз українських артистів хочуть бачить на всіх провідних світових сценах. Це теж українська армія, але «культурна» (культурного призначення – прим. авт.) Важливо, щоб світ бачив не лише бомби та руїни, а й український контент, тому що через культуру передається інформація про нашу історію, яка теж була анексована. Тому я зараз займаюся евакуацією української талановитої молоді, зокрема музикантів… Ці діти не тільки будуть евакуйовані, а для них буде певна мистецька терапія… Це важливо для нашого майбутнього, щоб ми цю молодь не втратили, а дали їй можливість сказати своє слово на міжнародній арені.  

Дивіться "Сніданок.Онлайн" з 10 до 13:00 на Ютуб-каналі програми та на телеканалі ТЕТ на ТБ. Повний випуск "Сніданок.Онлайн" за 5 березня:

Новини по темі