"Зараз найскладніші наші історії пошуку — це історії цивільного полону", — Катерина Осадча в річницю проєкту "Знайти своїх"

Знайти своїх на 1+1: проєкт відмічає першу річницю пошуку

Соціальний проєкт "Знайти своїх" на 1+1 відмічає першу річницю пошуку.

Поділитися:

"Знайти своїх" — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої, телеканалу 1+1 Україна та "Сніданку з 1+1", який допомагає українцям знайти близьких, зниклих через вторгнення рф на територію України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катерина Осадча отримала відзнаку за спільний проєкт з 1+1 з пошуку зниклих "Знайти своїх"

Сьогодні проєкт пошуку відмічає свою першу річницю. Рівно рік тому Катерина Осадча створила телеграм-канал "Пошук зниклих", який згодом трансформувався у масштабний соціальний проєкт, що співпрацює з Національною поліцією України, Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Офісом Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

"Проєкт "Знайти своїх" стартував 3 березня з того, що стало з’являтися дуже багато повідомлень про зниклих людей, зокрема дітей, і вже тоді стало зрозуміло, що людям потрібна інформація, як шукати один одного. За весь цей час ми об'єднали більше двох тисяч сімей. Цінність нашого проєкту полягає в тому, що ми постійно шукаємо нові засоби пошуку, наприклад, на тимчасово окупованій території, де немає зв’язку. Ми з командою іноді говоримо про те, що Перемога для нас настане тільки тоді, коли ми знайдемо всіх, хто загубився", — каже Катерина Осадча. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз у цивільному полоні знаходяться близько 20 000 українців": до студії "Сніданку з 1+1" ексклюзивно завітав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець та Катерина Осадча

До того ж телеведуча додала, що зараз активно працює над історіями цивільного пошуку, а також намагається достукатися до міжнародного комітету Червоного Хреста. 

"Зараз найскладніші наші історії пошуку — це історії цивільного полону. Ми кожен день намагаємося привернути увагу спільноти до цієї проблеми. Адже, наприклад, коли ти чуєш історію про те, що 20-річного хлопця з Бучі, якого вже рік шукає мама, забрали просто з вулиці, то розумієш, що він знаходиться в цивільному полоні. Наразі ми намагаємося достукатися до всіх у міжнародному комітеті Червоного Хреста, аби вони докладали більше зусиль і їх пускали до наших цивільних полонених. На жаль, Червоний Хрест бездіяльний, росіяни не пускають їх до цивільних і до військовополонених. Це надзвичайно велика проблема, з якою нам потрібно боротися”, — каже Осадча. 

За рік існування проєкт отримав 7456 заявок про зникнення цивільних осіб, з них 3556 це українці із Маріуполя. Волонтери проєкту за рік здійснили 10 000 контактів з родичами зниклих. Спільними зусиллями встановлено місцезнаходження або відновлено зв'язок із 2145 українцями. На даний момент проєкт має 402 заявки про ув‘язнених окупантами цивільних та 2298 заявок про зникнення українців, які не знаходяться в полоні. В ефір Марафону "Єдині новини" вийшло 34 епізоди проекту "Знайти своїх", майже щодня українці бачили історії зниклих та знайдених українців у "Сніданку із 1+1". 

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у "Закріплених повідомленнях" телеграм-каналу "Пошук зниклих" за посиланням. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mailposhuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних! Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі "Пошук зниких", адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт "Знайти своїх" в інстаграм

Дивіться проєкт "Знайти своїх" у загальнонаціональному марафоні "Єдині новини" щопонеділка о 21:30 та щодня у "Сніданку з 1+1" з 07:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube.

Новини по темі