“Зараз у цивільному полоні знаходяться близько 20 000 українців”: до студії “Сніданку з 1+1” ексклюзивно завітав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець та Катерина Осадча

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
“Зараз у цивільному полоні знаходяться близько 20 000 українців”: до студії “Сніданку з 1+1” ексклюзивно завітав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець та Катерина Осадча

Як не нашкодити військовополоненим, якщо ви шукаєте когось з близьких, скільки цивільних зараз знаходиться у полоні, та на яких умовах повинен відбуватися обмін цивільних.

Поділитися:

Ведуча “Голосу країни” та “Світського життя” на телеканалі 1+1 Катерина Осадча з перших днів війни допомагає українцям у пошуку зниклих родичів. Спільно з телеканалом 1+1 телеведуча створила телеграм-канал “Пошук зниклих”, який нині масштабувався у соціальний проєкт під назвою “Знайти своїх”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Цивільні заручники – це найбільша наша проблема»: у «Сніданку з 1+1» на ТЕТ Катерина Осадча розповіла про проєкт «Знайти Своїх» та розкрила, як українців катують гімном радянського союзу

Сьогодні до студії “Сніданку з 1+1” разом з Катериною Осадчою завітав уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець. Дмитро розповів про те, як не нашкодити військовополоненим, якщо ви шукаєте когось з близьких, скільки цивільних зараз знаходиться у полоні та на яких умовах повинен відбуватися обмін цивільних.

“Зараз у цивільному полоні знаходяться близько 20 000 українців. Це тільки ті, чиї рідні офіційно звернулись до нашої інституції. Ми припускаємо, що цифра може бути набагато більша, адже наприклад є родичі полонених, які знаходяться на тимчасово окупованій території або бояться нашкодити та звернутися до нас. Дуже прошу всіх родичів військовополонених не оприлюднювати імена українських воїнів, які знаходяться в полоні, адже ця інформація може їм нашкодити. З цивільними справа інша. Волонтери, які повернулися з цивільного полону, часто говорять про те, що якщо ми тут оприлюднюємо їхні імена, історії, їх принаймні не вбивають. Ми намагаємось кожного разу досягти того, щоб разом з військовополоненими обмінювали і цивільних. Ми діємо на підставі Женевської конвенції і чітко наголошуємо, що російська федерація не може висувати умови з обміну цивільних. Є тільки два варіанти розв’язання ситуації: людей або відпускають або засуджують. Їх не можуть тримати у заручниках. Ми віримо в те, що кожного повернуть, адже кожен з нас вносить свій вклад в перемогу”, - говорить Дмитро Лубінець.

Знайти своїх

Катерина Осадча також долучилася до бесіди та додала, що проєкт “Знайти своїх” щільно співпрацює з державою. Наразі на зв’язок з проєктом вийшло близько 2000 українців, яких шукали. Іноді люди втрачают зв’язок та не мають можливості додзвонитися до близьких.

“Ми як громадський сектор співпрацюємо з державою та дуже вдячні за те, що нам йдуть на зустріч. Ми обмінюємося списками цивільно-полонених, дітей та весь час знаходимося на контакті, аби мати ще більше інформації. За цей час з нами вийшло на зв’язок близько 2000 українців. Це офіційні дані від Національної поліції України та державних органів. Випадки абсолютно різні. Інколи ми встановлюємо місцезнаходження літніх людей через сусідів, волонтерів, які можуть піти додому і подивитися - чи є хтось. Люди в тимчасовій окупації втрачають телефони і буває таке, що вони просто не знають, як вийти на зв’язок з рідними”, - каже Катерина Осадча.

Знайти своїх

Наразі Катерина Осадча просить про допомогу у пошуці Олександра та Миколи Бобко, які зникли на Київщині ще на початку повномасштабного вторгнення. До того ж, ведуча поділилася, що отримала кадри з цивільними полоненими, яких примусово депортували до самарської області і просить усіх українців протягом дня оновлювати соц.мережі “Пошуку зниклих”, куди викладуть це відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розповіла історію українця з Херсонщини, який врятувався із російського полону

“Вже 9 місяців, як Київська область деокупована, і в нас є історія про родину, яку досі не вдалося знайти. Це історія про батька Миколу Бобко та його сина Олександра Бобко з села Богданівка. Вони зникли на Київщині, їх забрали російські військові ще на початку повномасштабного вторгнення і про них досі немає ніякої інформації. Їхня родина здавала ДНК-тести, на території села проводилися слідчі дії, але ніякої зачіпки про їхнє місцезнаходження не знайшли. Якщо ви щось знаєте про місцезнаходження цієї родини, будь-ласка, повідомте нам. Зараз дуже багато цивільних заручників  вивозять в Крим. Ми отримали сигнал про те, що в самарський області під охороною знаходяться сотні українців - це і діти, і літні люди. В нас з’явилися світлини цих людей, тому сьогодні в соц. мережах “Пошуку зниклих” просимо долучитися усіх, можливо ви впізнаєте когось зі своїх близьких, або знайомих, яких було примусово депортовано”, - каже Катерина Осадча.

Нагадаємо, “Знайти своїх” - це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих” за посиланням. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Знайти своїх

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розповіла про утримання полонених в Оленівський колонії

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 11:00 на телеканалі 1+1 Україна, а також на YouTube.

Новини по темі