В токшоу “Говорить вся країна” на телеканалі “1+1 Україна” розповіли, як попередити самогубство підлітка

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
Відео самогубства у сімейному чаті та невипадкова дата смерті: стали відомі нові подробиці загибелі підлітків, які вкоротили собі віку у прямому ефірі

Експертка проєкту, психологиня Ганна Просвєтова дала пораду, на що в першу чергу треба звертати увагу, якщо ви помітили зміну в поведінці підлітка.

Поделиться:

З понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі мають змогу побачити нові серії суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна”, яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпізнати, що дитина на межі самогубства: відповідь психологині токшоу "Говорить вся країна"

Вчора телеглядачі побачили нову серію двох серійного випуску про самогубство зведених брата та сестри, які в прямому ефірі одної з соцмереж вистрибули із 24-поверху. В останній місяць в Києві зафіксували 6 випадків самогубств серед підлітків, які вкорочують собі віку саме таким способом. До студії “Говорить вся країна” завітали психолог та суїцидолог, які розповіли, як попередити самогубство дитини та на що звертати увагу, аби вчасно помітити зміни в поведінці підлітків.

Родина, в якій сталася трагедія, виховала 14 дітей з дитбудинків. Мати і досі не може оговтатися від трагедії, і зрозуміти, чому вони так вдіяли. В день самогубства прийомна мати знаходилася за кордоном і дивилася на останні хвилини життя своїх дітей через соц.мережі, адже діти надіслали посилання на прямий ефір свого самогубства у сімейний чат.

Говорить вся країна 1+1

“Я бачила останні хвилини дітей у прямому ефірі на власні очі. Вони вислали посилання у сімейний чат, де ми спілкувалися родиною. Вони продумали все до останньої секунди. Ми всі були в шоці, коли це сталося, адже не знали про їхні наміри. Я навіть не знала, що вони мають почуття одне до одного. Я питала у доньці, чому вона так багато проводила часу з сином, вона казала, що просто допомагала йому, подавала їх стосунки, як підтримку зведеного брата”, - каже Наталія.

До студії також завітав ще один зведений брат загиблих. Він каже, що дата смерті брата та сестри була обрана не просто так.

Я думаю, що в них не було кохання. Вони просто розігрували його. Трагедія сталася 2 жовтня: це день народження іншої дівчини, яку загиблий дуже сильно кохав. В них була дуже тяжка історія кохання і я думаю, що він обрав цей день не випадково. Тому я не вірю в його любов з сестрою”, - каже брат підлітків.

Експертка проєкту, психологиня Ганна Просвєтова дала пораду, на що в першу чергу треба звертати увагу, якщо ви помітили зміну в поведінці підлітка.

“В першу чергу потрібно звертати увагу на вислови підлітка, якщо він каже: я не хочу жити, краще б мене не було, краще б я помер або померла - це вже перші дзвіночки, що щось не так. Якщо дитина розповідає про самогубство від імені свого друга, начебто “одна моя знайома хоче вкоротити собі віку” - це також привід звернутися до спеціаліста”, - каже Ганна Просвєтова.

Ганна каже, що звернути увагу на підлітка також треба, якщо він перестав цікавитися своїм зовнішнім виглядом.

“Якщо дитина перестала звертати увагу на те, як вона виглядає, нехтує правилами гігієни, як вдягнена - це ще один привід поговорити з дитиною”, - каже Ганна.

Звернути увагу потрібно і на те, що дивиться дитина у соцмережах і що слухає.

“Потрібно обережно наглядати за контентом, який дивиться дитина. Питати, про що співається в піснях, які слухає дитина, яких блогерів вона дивиться. Важливо не критикувати підлітка, а просто обережно спостерігати за тим, що вона дивиться. Не треба обезцінювати її вподобання. Дитина може мати гіпертрофовану самокритику. Якщо дитина повністю заперечує всі компліменти та похвалу на свою адресу: "Я не гідний такого ставлення", "Я поганий", "Я не маю жити", то можливо він замислюється про самогубство”, - каже психолог.

Говорить вся країна 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Говорить вся країна" розкрили резонансну історію про притулок для тварин, яка облетіла всю країну

Як попередити самогубство дитини, якщо ви помітили вказані ознаки:

"Не треба влаштовувати виховні бесіди, навішувати на дитину відчуття провини за вчинки та наміри. Не можна карати або сварити дитину за це. Мова йде про життя людини, яка потребує допомоги. Спробуйте поговорити, поцікавитися, як вона себе почуває, чого їй не вистачає, як її можна підтримати. Якщо ж у вас недостатній рівень довіри, то обов'язково потрібно залучати до цієї проблеми спеціаліста. Перш за все варто звератися до психіатра, аби він міг зняти гострий стан та стабілізувати психіку дитини. Далі з нею має працювати психотерапевт. Важливо: На період лікування потрібно забути про школу, прибирання в кімнаті, допомогу мамі. Головна місія — стабілізувати психічний стан, подарувати важливий сенс життя”, - каже Ганна Просвєтова.

Гаряча лінія з питань профілактики самогубств і підтримки психічного здоров'я: 7333

Нагадаємо, в кожному епізоді історії коментують експерти - психологи, лікарі, криміналісти, адвокати та спеціалісти інших сфер, які спільно з ведучим проєкту Олексієм Сухановим будуть крок за кроком встановлювати правду та піднімати соціальні проблеми. Головна місія проєкту - розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

Дивіться токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” з понеділка по четвер о 19:30.

Кожен телеглядач може поділитися власною історією і стати частиною нового сезону ток-шоу на “1+1 Україна”. Для того, щоб ваш життєвий досвід був почутим, потрібно заповнити анкету, або зателефонувати на гарячу лінію +38 (044) 490 70 38 детально описати події, які сталися з вами і вашою родиною, поділитися фотографіями або відеоматеріалами. Жодна історія не повинна бути забутою у такий складний час, адже  місія токшоу “Говорить вся країна” - віднайти правду та встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

Новости по теме