Інспектор Володимир Остапчук розповів, на кого рівняється в професії

Новий ведучий Інспектор. Міста розповів, за що любить свою роботу.

Поделиться:

Минулого тижня відбулася прем'єра другого сезону найрезонанснішого шоу Інспектор. Міста, новим ведучим якого став Володимир Остапчук. У новому сезоні телеведучий проведе інспекції українських міст і оцінить рівень комфорту життя простих українців у кожному з них. В ексклюзивному інтерв'ю для telekritika.ua Володимир розповів, як ставиться до своєї роботи, на кого рівняється, та як проходили інспекції українських міст. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інспекція Ужгорода: Хто винен у трагедії в пологовому будинку

За що любить свою роботу

Чому я прийшов працювати на телебачення? Тому що це та область, де твоя чесність і правильне ставлення до роботи можуть принести свої дивіденди. Так, в Україні ти можеш влаштуватися на якусь роботу через кума-брата-свата, але якщо тебе не полюблять глядачі - нічого тобі не допоможе. Любов глядачів можна тільки заслужити щоденною роботою. За це я люблю свою професію.

На кого рівняється в професії

Дуже багато дивлюся американського контенту, британського, австралійського. Це два Джиммі - Феллон (The Tonight Show Starring Jimmy Fallon на NBC) і Кіммел (Jimmy Kimmel Live! На ABC). Я шалено люблю той формат, який створила Еллен Дедженерес (The Ellen DeGeneres Show), - цей американський підхід мені дуже близький. Напевно, тому, коли йшов кастинг на ведучих Євробачення, у нас було багато паралелей із західними форматами. 

Що подобається в медіа, а що ні

Я працював на радіо чотири роки, тому слухаю радіо в машині, але, на жаль, не наше, а все тих же австралійців, британців і американців. Є, до речі, в Лос-Анджелесі хороша радіостанція з крутим ранковим ефіром Райана Сікреста (On Air with Ryan Seacrest). Він дуже душевний і щирий. Нам такого не вистачає. Вітчизняна телеіндустрія дуже багато переймає і думає, що якщо ми скопіюємо, то у нас буде точно так само. Але ні, ми інші. У нас є свої вдалі формати, і є хлопці, які не бояться йти на вістрі ножа. Мені дуже подобається їх сміливість і зухвалість.

А ось що погано - на телебаченні, як і в суспільстві, в останні роки занадто багато негативу. Плюс зменшились бюджети, і цей тренд - «у нас обмежений бюджет» - не на користь нашим медіа. Ну і глядачі дуже розпещені великими форматами і їм хочеться чогось дорогого і красивого, але грошей на запуск таких проектів немає.

Адже чому молоде покоління переходить в інтернет? Тому що там важливі не якість картинки, а щирість і правдивість.

Коли ми приїжджаємо із камерою, нам все одно кажуть: «Ви потім усе поріжете і покажете, як ви хочете». Розумієте? Тому молоде покоління не дивиться телевізор, але їх потрібно долучати. Мені на нашому ТБ не вистачає «реаліті» як неспотвореного показу дійсності. Інспектор. Міста цікавий тому, що це чесно і по-новому. Ось хочеться побільше такого ставлення: ми не хочемо показати, що «все пропало», - це і так всі знають, ми швидше говоримо про те, що є надія.

Про новий несподіваний образ 

У імені «Володимир Остапчук» є певний медійний образ: це імпозантний молодий чоловік з хорошим почуттям гумору, який добре виглядає на великій сцені і якого дивляться 200 мільйонів чоловік. Але ніхто не уявляв, яким може бути Остапчук в соціальній тематиці. «Плюси» дуже чітко зрозуміли, чого мені не вистачало. Можливо, вони побачили це в моїх соцмережах, тому що в Facebook я виставляю якісь актуальні відео, які набирають по 500 тисяч переглядів і по 6 тисяч репостів. І це той імідж, який йде врозріз з тим, що я робив до цього.

А ще я людина із загостреним почуттям справедливості. Коли реформували нашу поліцію, я перші два місяці хотів туди піти, чесно. Я з тих, хто завжди платить за паркування і не порушує правил. Совість нації (сміється). Я своїм прикладом хочу показати, що саме потрібно робити тут, і не обов'язково шукати чогось десь в іншому місці.

Про слуг народу

Я не зовсім згоден з твердженням, що все залежить від нас. Насамперед ми повинні розуміти, що влада - це слуги народу. У нашому проекті ми інспектуємо еліти, спілкуємося з мерами міст і даємо їм завдання. Один навіть ходив за нами з блокнотиком і записував наші побажання. І у них до цих пір є це застаріле відчуття, що якщо ти сидиш у високому кабінеті, то можеш закритися там і займатися своїми справами. Друзі, ви у нас на службі! Ось це потрібно їм весь час показувати і доводити.

Ми ось були в одному місті з інспекцією, де вночі проблеми з водопостачанням. І два роки мешканці міста не могли зустрітися з директором водоканалу. Ми поїхали і привезли його на розмову. Обов'язково потрібно було, щоб ми приїхали з Києва з камерою?

Про владу, яку дає камера

Так, камера дає владу. Вона дає людям відчуття, що в одну секунду про їх промахи дізнається вся країна. І цього дуже бояться. Люди, яким вручаєш табличку «Ганьба міста», підходять і кажуть: «Невже ви покажете, что ми Такі погані, на всю країну?» До речі, після наших візитів звільняли людей, в одному елітному комплексі навіть видворили всю службу охорони. І я б теж їх усіх звільнив.

Але ми не хочемо критикувати - критикувати легко і у нас все люблять цим займатися. Будь-таксист розповість, що у нас і президент не такий, і у дворі все не так, і погода жахлива. Ми хочемо показати, як потрібно робити. Ми привозимо експерта, який знає, що таке європейські стандарти на дитячих майданчиках або в дитсадку. Ми показуємо елементарні речі, а люди, що працюють в цих сферах все життя, округлюють очі.

Про потенціал наших міст

У новому сезоні шість міст. І ми діємо інакше: ми не хочемо показати, що в тому чи іншому місті щось погано, ми показуємо меру і жителям їх потенціал. У нас, наприклад, є місто в Івано-Франківській області з населенням близько 30 тисяч. Це нові українські Карлові Вари - у них унікальна мінеральна вода. Вони просто живуть на золотій жилі, але не розуміють цього. Кажеш їм: «Друзі, до вас бізнес багатомільйонний прийде», а вони не можуть зрозуміти про що мова.

У деяких містах є мери-новатори, які облаштовують смарт-сіті і коворкінг для молоді. Не знаю, вчилися вони на Заході, але «прошивка» у них точно інша. Адже якщо ти живеш в маленькому містечку в наш час, це не означає, що ти повинен бути «затурканийй», «забідканийй» і таке інше. Вони просто знають, як має бути в сучасній реальності.

Про те, що нам заважає

Якщо провести аналогію з футболом, то ми немов вболіваємо за клуб, який весь час програє. Але ми цей клуб любимо. Ось що таке фанатизм і патріотизм.

Ми інспектували Західну Україну. Люди там вже двадцять років катаються човниками в Європу. Вони б давно там осіли, але вірять, що в один прекрасний момент все зміниться. І ось цим потрібно скористатися: головний ресурс, який є в нашій країні, це люди. Правда, вони ж і наша головна проблема. Найбільше нам заважає тотальна невіра в свої сили.

Про таємних агентів і детективні історії

Те, що ви бачите на екрані - це вже вершина айсберга. Успіх ведучого - це успіх всієї команди і навпаки. І в такому складному форматі, як реаліті, де люди плачуть, коли ми їм вручаємо табличку, ми до кінця не знаємо, що буде відбуватися. У нас є план сценарію, коли ми інспектуємо певні місця, у нас є певна група таємних агентів, які постійно стежать за тим, що відбувається в певному місті. Вони шукають інформацію, яка просочується в ЗМІ, зустрічаються зі звичайними людьми, і це все відбувається за місяць-два до того, як ми туди приїжджаємо зі знімальною командою. 

Повну версію інтерв'ю читайте на сайті

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Остапчук проінспектував студію Сніданку з 1+1