Життя в декреті: Рай чи пекло?

Міняю жінку
09:30
Будние
Життя в декреті: Рай чи пекло?
freepik.com

Як увиразнити життя, перебуваючи в декреті.

Поделиться:

Декретна відпустка. Як багато вона змінює в житті майбутньої мами. Надії і сподівання, сумніви і тривоги, радість і страх - уся ця гамма почуттів переповнює жінку на порозі великого дива - народження нової людини! Та й в житті чоловіка ця подія є ключовою. Адже тепер змінюється не лише ваш статус - ви стаєте батьками, ви стаєте мамою і татом. Маленькій людині судилося стати великим реформатором. Він багато що змінить у вашому режимі, у вашому звичному способі життя, у ваших стосунках із родичами і друзями, у ваших фінансових планах, а головне, у ваших стосунках чоловіка і дружини. На жаль, не всі молоді сім'ї готові до таких змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися любити: 10 простих кроків

І не випадково народження дитини супроводжується однією з гострих криз у сімейному житті. Але це випробування можна і потрібно пройти успішно.

Сьогодні ми спробуємо розібратися в тому, що ж таке життя в декреті - рай чи пекло. За приклад візьмемо героїв Міняю жінку: Тетяну та Івана з Миколаєва. І, звісно ж, знайдемо вихід!

У Тетяни та Івана було нелегке дитинство - батьки про них забули, займаючись своєю непростим особистим життям. Кожен із них рано почав заробляти собі на життя. Зустрівшись, вони довго не роздумували, і незабаром стали жити разом. Тепер вони - Сім'я! Це те, чого їм так не вистачало, і те, про що кожен із них мріяв. Але, що це насправді, і як це - бути сім'єю, вони не зовстім розуміли. Народження дитини тільки посилило це нерозуміння.

Тетяна з головою поринула в материнство. Вона обожнює свою доньку, намагається бути гарною матусею. Але заразом страждає від того, що її життя обмежене будинком і пелюшками.

Іван же, навпаки, з головою поринув у роботу. Тепер він - єдиний годувальник у родині, йому доводиться більше заробляти, а отже, більше часу проводити на роботі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти шлюб в час кризи або нудьга у стосунках

Грошей все одно бракує, адже витрат стало значно більше. Допомоги по дому від чоловіка немає. Тетяні, зрозуміло, це не подобається. І коли Ваня нарешті приходить додому, замість радості зустрічі у них відбуваються сварки і конфлікти. Таня звинувачує Ваню в тому, що він рідко буває вдома і мало уваги приділяє їй і дитині. Ваня - Таню в тому, що вона зациклилася на дитині та зовсім не цінує чоловіка. А ще лає за безлад та різні дрібниці.

На жаль, така ситуація є типовою для багатьох молодих сімей. Адже на зміну життю, сповненому яскравими подіями і відчуття повної свободи, приходить одноманітність, втома, хронічне недосипання, страх не впоратися зі своїми новими обов'язками і взаємні докори.

Але ж можна інакше!

Дитина не повинна ставати яблуком розбрату між батьками. Навпаки, вона - центр тяжіння. Їй однаково потрібні мамина ніжність і татова підтримка. Батькам не варто докоряти один одному в тому, що хтось багато часу проводить на роботі, а хтось незрозуміло чим займався цілий день і не встиг вимити підлогу або зварити борщ. Краще обговорити нові обов'язки і постаратися правильно розподілити їх. І тоді у вас знайдеться час, нехай і трохи, який ви із задоволенням проведете втрьох: мама, тато і ваш малюк. І навіть якщо ви просто поваляєтеся на дивані, цілуючи один одного, це принесе вам не тільки задоволення і відчуття щастя, але і зміцнить ваші стосунки. Спробуйте!

Для дитини важливіше жити в атмосфері любові й поваги, ніж в ідеально чистій квартирі або серед супер-модних і дорогих іграшок.

Нещасна мати не може зробити щасливою свою дитину. Так, декретна відпустка мало схожа на просто відпустку. Повсякденні справи, пов'язані з доглядом за малюком, з'їдають не тільки час. Постійне недосипання призводить до втоми, дратівливості й втрати сил. А ще додається почуття провини: «я погана господиня - не встигла вимити підлогу», «я перестала бути жінкою - забула дорогу до спа-салону», «я погана мати - мене дратує плач дитини» тощо. Не варто так!

На всі ці почуття ви маєте право.

Краще синхронізуйте свій режим із режимом вашої дитини. Постарайтеся лягати спати раніше - разом із малюком. Адже найкращий час для відновлення організму з 21.00 до 24.00. Ці кілька дорогоцінних годин допоможуть вам відпочити повноцінніше, ніж довгий, але переривчастий сон після 24.00.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Егоцентризм: Як не потрапити в пастку власної незрілості

Намагайтеся балувати себе маленькими радощами. Поки малятко солодко спить вдень - оч трохи часу для позаймайтесь улюбленою справою. Слухайте музику, малюйте картини, в'яжіть – робіть те, що приносить вам радість. І тоді рутинні справи будуть виконуватимете легше і швидше. Відпочила і життєрадісна мама має більше шансів чути сміх своєї дитини, ніж його плач. Адже наш емоційний стан передається нашим близьким.

Спілкуйтеся! Не секрет, що життя в декреті вносить свої корективи і в спілкування з друзями. Здебільшого їх коло звужується, спільних тем стає менше, часу і бажання - теж (якщо, звісно, і ваші друзі не стали за цей час батьками). Деякі матусі намагаються компенсувати дефіцит живого спілкування віртуальним - комп'ютер стає їхньою найкращою подругою. Але це не вихід. Використовуйте прогулянки з дитиною для живого спілкування, наприклад, із такими ж матусями, як ви. Це дасть вам можливість не тільки повноцінно обмінюватися своїми думками й емоціями, а й допомагати одна одній. Наприклад, поки одна матуся доглядає за дітьми, інша може збігати в аптеку або за памперсами.

Долучайте родичів і, звісно ж, чоловіка до спілкування з дитиною. Від цього виграєте не тільки ви, отримавши додатковий час для себе, але і ваш малюк. Чим більше людей буде його оточувати, любити, і брати участь в його розвитку, тим більш товариською і відкритою людиною він стане в майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як залишатися бажаною для свого чоловіка завжди

Розвивайтеся! Декрет - цей час можливостей. Якщо раціонально організувати день, ефективно розподілити обов'язки, правильно розставити пріоритети, то можна знайти час для вивчення іноземної мови, наприклад, у навушниках під час прогулянки. Є досвід багатьох молодих мам, які під час декрету зуміли освоїти нові спеціальності, пройшовши навчання на он-лайн курсах, відкривали інтернет-магазини, сувенірні лавки «Нand made» тощо!

І тільки від вас залежить, чи стане життя в декреті пеклом, чи сповнить вас новими смислами, енергією і безмежною любов'ю. Ловіть кожну мить спілкування з вашим малюком, насолоджуйтеся його лепетом, ніжністю його долоньок і запахом його щік, його першими словами і кроками назустріч вашої великої любові. Час летить швидко. І ці щасливі миті з лишком компенсують безсонні ночі та непросту батьківську працю.

        

Новости по теме