Про одну з найважчих травм для військових і медицину в майбутньому: головний лікар лікарні імені Мечникова в “Мосейчук+” розповів про роботу медиків під час війни

Мосейчук+
 Головний лікар лікарні імені Мечникова в “Мосейчук+” розповів про роботу медиків під час війни — дивитись повний випуск відео — 1+1

9 червня на телеканалі “1+1 Україна” відбулась премʼєра “Мосейчук+”, авторського проєкту Наталії Мосейчук.

Поделиться:

Вперше за декілька років ведуча “1+1 Україна” вирушила у відрядження в Дніпро - незламне місто, яке стримало війну в 2014 році і яке сьогодні, як і інші українські міста,  витримує ракетні обстріли. Саме тут розташована лікарня імені Мечникова, де щодня медики ведуть нерівний бій зі смертю та рятують військових і цивільних. Журналісти нечасто потрапляють у стіни цього закладу, але команді “Мосейчук+” вдалось відзняти публіцистичний фільм про роботу лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2014 року не було військової медицини майже зовсім", — головний лікар лікарні імені Мечникова у проєкті "Мосейчук+"

В розмові з Наталією Мосейчук головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко розповів, що за 9 років війни військова медицина дуже змінилась і вчасно надана перша медична допомога на передовій дає більше шансів врятувати бійців, зберегти йому здоров'я та повернути до повноцінного життя. Але порівняно з 2014 роком характер поранень суттєво змінився.

“Раніше було близько 20-30% кульових поранень - це близьке зіткнення. Зараз же спостерігається лише 1-2% кульових поранень. Артилерія є основним джерелом ушкоджень, які зазвичай є уламковими. Вони є більш складними, оскільки траєкторії та маса різняться. Зараз ми бачимо значне зростання випадків поранень кінцівок як нижніх, так і верхніх. Я знаю, що якби не шоломи і бронежилети, які ефективно захищають, важко сказати, чого було б більше - поранень чи смертей”, - зазначив легендарний лікар.

Кількість постраждалих, яким ампутують кінцівки, дуже велика. Втім, за словами лікаря, військові по-різному реагують на втрату кінцівок. Але для них це не найстрашніший діагноз. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стає страшно", — головний лікар лікарні імені Мечникова Сергій Риженко в проєкті "Мосейчук+" розповів, як важко говорити про смерть військових рідним

“Особливо важко, коли втрачають зір. Коли темрява і він каже: “я ніколи не буду бачити?”. Кінцівка - якось це проходить нормально. Вони всі розуміють, що можна поставити протез найсучасніший і будуть ходити. Краще сприймається, чим в минулому. У нас пройшло більше 1000 людей, які втратили кінцівки. Це велика армія”.

Як зазначив Сергій Риженко, трапляються різні історії, але якщо є хоча б невеликий шанс врятувати кінцівку, вони ним скористаються.

“Знаю, що по всім законам медицини ми повинні ампутувати ногу. Наприклад, вона вся розірвана і кілька переломів на різних місцях. Але ми скріпляємо її системами і хірурги зшивають ці всі поранення. Вони відділяють неживі тканини кожного дня, щоб дати змогу вижити і врятувати ногу”.

В лікарні імені Мечникова рятують як військових, так і цивільних. В розмові з Наталією Мосейчук Сергій Риженко розповів, якою бачить формат медицини в майбутньому.

“Військові чи цивільні - різниці немає. Я взагалі вважаю, що побудова медицини надалі не має бути розмежована: ось це військова, ось це ні. Формат має бути таким, як в Ізраїлі, де все для всіх”, - коротко відповів лікар.

Нагадуємо, авторське шоу “Мосейчук+”, де ведуча разом з героями програми шукає відповіді на питання, які хвилюють всіх українців. "Мосейчук+" - це проєкт про нових героїв, новий світ і нових нас.

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Дивитись повний випуск Мосейчук+ — Люди з Мечникова:

Новости по теме