5 духмяних смаколиків, які наблизять відчуття свята

Різдво 2018: 5 духмяних смаколиків, які наблизять відчуття свята
1plus1.ua

Добірка рецептів від Валентини Хамайко, які полонять серця ласунів.

Поделиться:

Ведуча шоу Сніданок. Вихідний Валентина Хмайко поділилася рецептами смаколиків, які зроблять ваш різдвяний стіл особливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 надсмачних рецептів солодощів без цукру

ПЕЧИВО-СЕНДВІЧ

Усі діти обожнюють печиво, а особливо печиво-сендвіч з начинкою. В моєму ж варіанті це хрумке шоколадне печиво з неймовірно ароматною начинкою не залишить байдужим навіть дорослих. 

ІНГРЕДІЄНТИ:

140 г масла

100 г цукрової пудри

1 яйце

180-200 г борошна

50 г какао

1/2 ч л розрихлювача

Начинка

200 г вершкового сиру

Цукрова пудра, сік і цедра лимону за смаком.

Я люблю додавати в начинку листя чебрецю, м'яти або зеленого базиліку. Це дозволяє отримати новий цікавий і незабутній смак.

ПРИГОТУВАННЯ

1. М'яке масло збиваємо з цукровою пудрою до однорідності. Додаємо яйце і знову перемішуємо.

2. Борошно, какао і розрихлював змішуємо і поступово вводимо в нашу масляну суміш. Якщо робимо це міксером, то насадку змінюємо на лопатку або ту, що для тіста (не для збивання!). Тісто має бути м'яким, але не липнути до рук. Загортаємо в плівку і залишаємо на 30 хв в холодильнику.

3. На пергаменті розкачуємо тісто в пласт товщиною 0,5 см і за допомогою формочки, склянки або чашки нарізаємо кружальцями. Зайве тісто прибираємо, пергамент із заготовками для печива переносимо на деко і випікаємо близько 10 хв при 180 градусах

4. Для начинки змішуємо вершковий сир з цукровою пудрою. Я ще люблю додавати сюди листочки чебрецю, м’яти або зеленого базиліку. Достатньо двох гілочок зелені. Листочки обриваємо, розтираємо в ступці з цукровою пудрою і додаємо до сиру. Підмішуємо цедру лимона за смаком.

5. Готове печиво намащуємо начинкою і складаємо попарно.

ГОРІШКИ ЗІ ЗГУЩЕНИМ МОЛОКОМ

Ще один рецепт родом із дитинства. Навіть форма для випікання мені перейшла у спадок від мами. Як же це смачно! Хрумке тісто і ніжний крем зі шматочками горіхів. Здається, просто неможливо зупинитись, бо рука так і тягнеться за ще одним горішком, другим, третім…

ІНГРЕДІЄНТИ

Тісто

200 г масла

3-4 скл борошна

3 жовтки

1 скл цукру або цукрової пудри

Щупта солі

2 ст ложки сметани

Начинка

Згущене молоко – 250 г (1 банка)

150 г масла

50 г волоських горіхів

ПРИГОТУВАННЯ

1.         2,5  склянки борошна змішуємо з цукром або цукровою пудрою (я використовую пудру, щоб не чекати, поки розчинеться цукор), додаємо щупту солі.

2.         М'яке масло перетираємо в крихту з сухою сумішшю.

3.         Жовтки збовтуємо зі сметаною і додаємо до тіста. Перемішуємо, поступово додаючи решту борошна. Його кількість залежить від розміру яєць, жирності сметани і від самого борошна. Готове тісто має  бути м'яким і не липким.

4.         Тісто має «відпочити» в холодильнику впродовж 30-40 хв. Загорніть його в харчову плівку.

5.         Банку зі згущеним молоком кладемо в каструлю і заливаємо водою так, щоб вона була занурена в неї повністю. Варимо протягом 4 годин і залишаємо до повного охолодження в воді. Я зазвичай варю згущене молоко напередодні.

6.         Для випікання горішків потрібна форма. Існують електричні, але частіше зустрічаються класичні – ті, в яких горішки потрібно випікати на  газовій плиті. Форму змащуємо олією і добре нагрііваємо на середньому вогні.

7.         З тіста робимо кульки розміром з чайну ложку - розмір кульок залежить від вашої форми, в якій ви будете випікати горішки. Розкладаємо тісто по виїмках форми і готуємо горішки 1 – 1,5 хвилини. Форму перевертаємо і готуємо ще 1,5 хвилини. Форму відкриваємо і перевіряємо, наскільки пропеклися половинки наших горішків. Якщо потрібно, тримаємо на вогні ще. Вони мають бути рум'яними.

8.         Будьте обережні з формою: вона дуже гаряча! Половинки випечених горішків мають прохолонути. Після цього чистимо їх бокові сторони від зайвого тіста, яке могло утворитися в процесі випікання.

9.         Холоднев арене згущене молоко змішуємо з мяким вершковим маслом і подрібненими та попередньо підсушеними волоськими горіхами.  

10. Наповнюємо кремом половинки горішків і скріплюємо їх одна з одною. Зібрані горішки кладемо у холодильник щонайменше на 30 хвилин.

Форму для горішків не варто мити водою, лише витирайте її серветкою. Так тісто не прилипатиме до форми і вона довго вам слугуватиме.

ДОМАШНІ ЦУКАТИ

Щоб не платити дорого за магазинні цукати, навчіться готувати їх вдома! Швидко, легко і надзвичайно смачно.

ІНГРЕДІЄНТИ

Апельсини – 3 шт

Цукор – 250 г

Вода – 100 мл

ПРИГОТУВАННЯ

1. На 10-15 секунд заливаємо апельсини киплячою водою, потім злегка обсушуємо паперовим рушником.

2. Нарізаємо апельсини рівними кружальцями по 5 мм.

3. У каструлі цукор заливаємо водою і доводимо до кипіння. Викладаємо в сироп кружальця апельсинів і варимо на маленькому вогні, час від часу акуратно перемішуючи.

4. На деко встановлюємо решітку, духовку нагріваємо до 160 градусів.

5. Коли шкірочка апельсинів провариться – потемніє, за допомогою шумовки викладаємо кружальця на решітку і підсушуємо цукати у духовці 15 хвилин.

6. Готові цукати перекладаємо у герметичну коробку. За бажанням можна вмочити половинки цукатів у розтоплений чорний шоколад і викласти на пергамент, доки підсохнуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепти випічки, які підкорять усіх ласунів

ЛИМОННИЙ КЕКС

Готувати його дуже просто, навіть дітям під силу. І головне – результат завжди відмінний. Чудове доповнення до родинного чаювання!

ІНГРЕДІЄНТИ

Тісто

180 г масла

290 г цукру

10 ванільного цукру

2 яйця + 1 жовток

350 г борошна

Цедра 2х лимонів

2 ст. л. соку лимонів

1/2 ч л соди

1/2 ч л солі

200 г сметани

Глазур

1 білок

200 г цукрової пудри

Щупта лимонної кислоти

Кілька листочків свіжого чебрецю або м’яти.

ПРИГОТУВАННЯ

1.         Масло розм’якшуємо і збиваємо з цукром. Не припиняючи збивати, додаємо яйця, цедру і сметану.

2.         Борошно просіюємо з сіллю та содою і порціями підмішуємо в масляну масу. Наприкінці додаємо сік лимона і добре перемішуємо.

3. Форму для кексу густо змащуємо маслом і обсипаємо борошном. Я додатково обсипаю ще мигдалевим борошном. Викладаємо у форму тісто, розрівнюємо і випікаємо при 180 градусах близько 40 хв. Перевіряємо готовність сірником. Він має бути сухим. Залишаємо кекс холонути у формі на 30 хвилин, потім перекладаємо на сервірувальну тацю.

4. Готуємо глазур. Листочки м’яти або чебрецю ретельно розтираємо з частиною цукрової пудри. Білок збиваємо до утворення твердих піків, порціями додаючи чисту цукрову пудру. Підмішуємо цукрову пудру з духмяними травами. Щоб зробити глазур густішою, додаємо  ще цукрової пудри, щоб зробити її рідкішою, вливаємо кілька крапел соку лимона.

5. Покриваємо готовою глазур’ю кекс.

ШТОЛЕН

Тижнів зо два до Нового року час подумати про ароматну зимову випічку, багату на цукати та горіхи. Саме таким є Штолен!

ІНГРЕДІЄНТИ

Тісто

2.5 скл борошна

15 г сухих дріжджів

120 г масла

6 жовтків

120 мл молока

3 ст л цукру

1 п ванільного цукру

1/2 ч л солі

1 скл суміші горіхів

80 г темних родзинок

80 г суміші з сушених абрикосів, інжиру, цукатів

1/2 скл рому

Для змащування

80 г розтопленого масла

100 г цукрової пудри

Мої діти люблять, щоб я тонко нарізала Штолен і підсушувада ці скибки в духовці. Виходять надзвичайно ароматні сухарики. 

ПРИГОТУВАННЯ

1. Замочуємо родзинки на 3-4 години у ромі.

2. У великій мисці дріжджі розтираємо з 5 ст.л. борошна та цукром і змішуємо з теплим молоком. Накриваємо посудину харчовою плівкою і ставимо в тепле місце на 20-30 хвилин. Додаємо жовтки і ванільний цукор, перемішуємо.

3. Борошно просіюємо з сіллю і, підсипаючи в дріжджову суміш з жовтками, вимішуємо тісто. В кінці додаємо масло.  Тісто викладаємо на робочу поверхню і руками підмішуємо в тісто горіхи, родзинки і цукати.

4. Залишаємо тісто підходити в мисці під харчовою плівкою на 2-3 год.  Тісто має збільшитись в об’ємі у 2,5 рази.

5. Розкачуємо тісто в овальний пласт товщиною 1,5-2 см. Ребром долоні ділимо тісто на дві нерівні частини. Більшою частиною накриваємо меншу. Верхній (більший) пласт тіста складаємо вздовж навпіл. Накриваємо тісто харчовою плівкою і даємо підійти 40 хв – 1 год. Випікаємо штолен 40-50 хв при 180 градусах. Щоб верх не підгорів, накриваємо вирі фольгою.  

6. Гарячий штолен змащуємо розтопленим маслом і посипаємо цукровою пудрою. Робимо так 3-4 рази. Готовий штолен загортаємо у пергамент і витримуємо так до Різдва.

Яскраву книжку «Солодка неділя» від Валентини Хамайко можна придбати на сайті Yakaboo, Поповніть свою домашню кулінарну бібліотеку цією книжкою-календарем. Це збірка, яка надихатиме всю родину влаштовувати недільне свято щотижня!