«Частка цієї медалі належить Україні», - олімпійська чемпіонка Савченко

Німецька фігуристка з українською душею розповіла, як йшла до золотої медалі на Олімпійських іграх 2018.

Поделиться:

Олімпійська чемпіонка з фігурного катання Альона Савченко - німецька фігуристка із українським корінням, яка разом зі своїм партнером Бруно Массо виборола олімпійську золоту медаль у парному катанні. Після здобуття грандіозної перемоги спортсменка дала ексклюзивне онлайн-інтерв’ю ведучій Сніданку. Вихідний Валентині Хамайко і розповіла, яким був її шлях до омріяної перемоги. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботи-помічники та крихітне житло для спортсменів: Що варто знати про зимову Олімпіаду

- Вітаю вас із перемогою! Дивилася ваш виступ із завмиранням серця, були сльози на очах, настільки сильно вам вдалося передати всі емоції. Що ви відчували, коли ця перемога була у ваших руках? Яким був шлях до неї?

- Я хочу подякувати усім, хто за мене хвилювався: моїй сім’ї, мамі, тату, братам та фанатам, які за мене вболівали. Перед початком змагань я часто уявляла, як це буде відбуватися. Хотілося, щоб все вийшло так, як я планувала. Я розуміла, що не можна розслаблятися, потрібно йти до кінця, адже вже скоро настане те, про що я так довго мріяла. Ми виступали останніми, було дуже важко чекати. Ця медаль - неймовірне досягнення. 

- Ви довго йшли до перемоги. Чи збираєтесь привезти цю медаль в Україну?

- Я думаю, так. Ця медаль в деякій мірі належить Україні і моїм батькам. Я думаю, що після усіх змагань,  я приїду в Україну, до своїх батьків та всіх, хто за мене вболівав. 

- Ваші батьки та близькі залишилися в Україні. Як часто ви бачились? Чи вдавалось вам перед змаганнями приїжджати до них?

- На жаль, не вдавалось приїжджати, тому що у нас дуже складний графік. Через постійні тренування ми відпочивали лише в неділю. Усі сили були покладені на здобуття медалі, тому батьки приїжджали до мене, але теж не дуже часто. 

- На шляху до вашої перемоги вам доводилось змінювати партнерів. Останнього партнера Бруно Масо ви наче самі тренували. Ви його інтуїтивно відчули чи обирали за певними критеріями?

- Коли в 2014 році я вирішила, що буду тренуватися далі і все ж таки хочу здійснити свою мрію, то мені потрібен такий партнер, якого я собі уявляю. Я знала, хто мені потрібен та інтуїтивно знайшла собі партнера. Я завжди у нього вірила, навіть коли багато хто казав, що у нас нічого не вийде. 

- Чимало українців вас підтримували, але багато хто зауважував, що Альона Савченко могла б виступати під українським прапором. Як ви реагуєте на це? Чи хотіли б щось сказати цим людям?

- Я вважаю, що якщо в країні немає можливостей реалізувати свій потенціал, то не важливо, за яку країну людина виступає. Вона все одно в душі залишається в тому місці, де народилася. Я в душі українка і залишаюся нею. Я пишаюся цим, мої батьки досі живуть на території України. 

- Ваша історія до перемоги настільки вражаюча, що мені здається, колись в Голлівуді або, можливо, й в Україні знімуть про це дуже гарний фільм. Така історія варта уваги. Вона про те, як не зламатися, як дійти до своєї цілі і досягнути перемоги, якої прагнеш все життя. Дякуємо вам і чекаємо в Україні, аби поспілкуватись у студії Сніданку. 

Нагадуємо, що поки що на зимових Олімпійських іграх 2018 Україна виборола одну золоту медаль. Вперше в історії українського фристайлу найвищу нагороду отримав спортсмен Олександр Абраменко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 найсимпатичніших спортсменів української Олімпійської збірної